Може би все още не сме достигнали изкуствения общ интелект (ИОИ), но както твърди един от водещите експерти в теоретичната област, той може да се появи по-скоро рано, отколкото късно.

По време на заключителното си изказване на тазгодишната среща на върха Beneficial AGI Summit в Панама компютърният учен и любител на галантериите Бен Гьорцел заяви, че въпреки че хората най-вероятно няма да създадат изкуствен интелект на ниво човек или свръхчовек преди 2029 или 2030 г., има шанс това да се случи още през 2027 г.

След това, казва основателят на SingularityNET, ИИ може бързо да се развие до изкуствена свръхинтелигентност (ИСИ), което той определя като ИИ с всички комбинирани знания на човешката цивилизация.

"Все още никой не е създал изкуствен общ интелект на човешко ниво; никой няма солидни познания кога ще стигнем дотам", каза Гьорцел пред аудиторията на конференцията. "Искам да кажа, че има известни неизвестни и вероятно неизвестни неизвестни".

"От друга страна, на мен ми се струва доста правдоподобно, че бихме могли да стигнем до AGI на човешко ниво в рамките, да речем, на следващите три до осем години", добави той.

За да бъдем честни, Гьорцел далеч не е единствен, който се опитва да предскаже кога ще бъде постигнато това следващо ниво на ИИ. Миналата есен например съоснователят на Google DeepMind Шейн Лег повтори своята над десетгодишна прогноза, че има 50/50 шанс хората да изобретят AGI до 2028 г. В Twitter пост от май миналата година "кръстникът на изкуствения интелект" и бивш Google Джефри Хинтън заяви, че сега прогнозира "без особена увереност", че до създаването на AGI остават от пет до 20 години.

Известен най-вече като създател на хуманоидния робот Sophia, Гьорцел отдавна теоретизира за датата на така наречената "сингулярност", или точката, в която ИИ ще достигне интелигентност на нивото на човека и впоследствие ще я надмине.

Допреди няколко години суперинтелектът, както го описват Гьорцел и неговите съмишленици, изглеждаше като неосъществима мечта, но с напредъка на големите езикови модели (LLM), постигнат от OpenAI, откакто в края на 2022 г. пусна ChatGPT на света, тази възможност изглежда все по-близка - макар че той бърза да отбележи, че LLM сами по себе си не са това, което ще доведе до изкуствения общ интелект.

"Моето мнение е, че след като стигнете до ИОИ на човешко ниво, до няколко години ще можете да получите радикално свръхчовешки ИОИ - освен ако ИОИ не заплашва да задуши собственото си развитие поради собствения си консерватизъм", добави пионерът в областта на ИИ. "Мисля, че щом един ИОИ модел може да направи интроспекция на собствения си ум, тогава той ще може да прави инженерни и научни разработки на човешко или свръхчовешко ниво."

"Би трябвало да може да направи по-интелигентен ИОИ, след това още по-интелигентен, а след това ще видим истинска експлозия на интелекта", завършва той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Casio с модерна версия на първия в света цифров часовник с автоматичен календар, за да отбележи 50-ия му рожден ден