Тази седмица Adobe разкри експериментален аудио инструмент с изкуствен интелект, който ще се присъедини към базираните на изображения инструменти във Photoshop. Описван от компанията като "инструмент за генериране и редактиране на музика на ранен етап", Project Music GenAI Control на Adobe може да създава музика (и друго аудио) от текстови подсказки, които след това може да настройва в същия интерфейс.

Adobe представя технологията, базирана на Firefly, като творчески съюзник, който - за разлика от експериментите с генеративно аудио като MusicLM на Google - отива една стъпка по-далеч и прескача неудобството от преместването на продукцията във външни приложения като Pro Tools, Logic Pro или GarageBand за редактиране.

"Вместо ръчно рязане на съществуваща музика за създаване на интро, аутро и фоново аудио, Project Music GenAI Control може да помогне на потребителите да създадат точно парчетата, от които се нуждаят - решавайки трудните предизвикателства на работния процес от край до край", пише Adobe в публикация в блога по повод обявяването на платформата.

Компанията предлага да се започне с въвеждане на текст като "силен рок", "щастлив танц" или "тъжен джаз" като основа. Оттам нататък можете да въведете още подсказки, за да регулирате темпото, структурата и повторението, да увеличите интензивността, да удължите продължителността, да ремиксирате цели части или да създадете цикли. Компанията твърди, че може дори да трансформира аудио въз основа на референтна мелодия.

Adobe твърди, че получената музика е безопасна за използване с търговска цел. Тя също така интегрира своите удостоверения за съдържание ("етикети за хранене" за генерираното съдържание) - опит за прозрачност по отношение на естеството на шедьовъра ви, подпомаган от изкуствен интелект.

"Едно от вълнуващите неща в тези нови инструменти е, че те не са просто за генериране на аудио - те го извеждат на нивото на Photoshop, като дават на творците същия вид дълбок контрол за оформяне, настройване и редактиране на тяхното аудио. Това е нещо като контрол на ниво пиксел за музиката", пише ученият от Adobe Research Никълъс Брайън.

Проектът е в сътрудничество с Калифорнийския университет в Сан Диего и Училището по компютърни науки към университета "Карнеги Мелън". В съобщението на Adobe се подчертава експерименталният характер на проекта Music GenAI Control. (Във видеото по-горе не се разкрива голяма част от интерфейса му, което предполага, че той може би все още няма потребителски интерфейс.) Така че може да се наложи да почакате известно време, преди функцията (вероятно) да си проправи път в пакета Creative Cloud на Adobe.

Снимка: Unsplash

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.