Министерството на вътрешните работи на Катар и Комитетът за операциите по безопасност и сигурност (SSOC) за Световното първенство по футбол през 2022 г. решиха да наемат американски специалист по борба с дронове, който да осигури охраната на предстоящите мачове. Базираната в щата Юта компания Fortem Technologies ще присъства в арабската нация този ноември, за да осигури наблюдение и контрол на въздушното пространство в реално време и да открива и деактивира опасни дронове.

Много държави и организации обявиха планове да помогнат на Катар да подсигури Световното първенство по футбол през 2022 г., но като се има предвид нарастващата заплаха от злонамерени оператори и техните дронове, тези приготовления не биха били завършени без технология за противодействие на дронове, присъстваща на големи места и събития в целия регион.

Fortem разполага с няколко технологии за борба с дронове в арсенала си. Най-напред имаме системата SkyDome, която открива опасни дронове, класифицира заплахите и ги деактивира автономно с дрон прехващач, наречен DroneHunter. В сърцето на тази система е радар TrueView, компактен, активиран с изкуствен интелект мрежов радар, предназначен да работи в градска среда и пренаселени обществени места, включително спортни арени и летища.

Обединявайки сили с Fortem, на земята (и в небето) ще бъде неговият дистрибуторски партньор Smart Communication Systems.

Валид Шахин, управляващ партньор в Smart Communication Systems, приветства избора на Fortem като голяма победа, тъй като много компании от целия свят са били разгледани от комитета.

„Светът е в точка, в която подобрената сигурност се превръща в норма и ние сме решени да останем с едни гърди пред всички реални и потенциални заплахи“, казва Шахин.

Снимка: Unsplash

Виж още: Топка със сензори и полуавтоматично отчитане на засади на новото световно