Световното първенство по футбол през 2022 г. ще включва актуализирана система VAR (видео асистент на рефера), известна като полуавтоматизирана технология за засада, обяви международният ръководен футболен орган. SAOT ще замени старата (и все още спорна) VAR система, която ФИФА за първи път дебютира на Световното първенство през 2018 г. в Русия. Новата система разполага с 12 камери на стадиона, които ще проследяват позиционирането както на топката, така и на всеки отделен играч, включително 29 различни точки за данни върху крайниците и главата на всеки футболист на терена. Освен това по време на във всеки мач ще се използва топка, оборудвана със сензор за движение, който ще предоставя данни на живо за позицията на играча в момента, в който е ритната от него.

ФИФА вярва, че SOAT ще помогне на официалните лица на мача да вземат по-бързи и по-точни решения при засада. „VAR вече има много положително въздействие върху футбола и можем да видим, че броят на големите грешки е драстично намален. Очакваме, че полуавтоматизираната технология за засада може да направи крачка напред“, каза председателят на съдийската комисия на ФИФА Пиерлуиджи Колина в изявление.

Според ESPN новата система трябва да намали средното време от 70 секунди на 25 секунди, необходимо за вземане на решение за засада на VAR. Старата система VAR изискваше ръчно чертане на засадни линии и изчисляване на точката за удар. Представители на ФИФА твърдят, че SOAT автоматично ще избере както засадата, така и точката за удар за секунди, използвайки както данни от топката, така и данни за проследяване на крайниците на играча от камерите. След това човешки служители ще потвърдят ръчно всяко решение. След вземане на всяко решение на зрителите ще бъде показана 3D анимация, която визуализира решението за засада.

Въпреки че може да изглежда рисковано да дебютира напълно нова виртуална съдийска система на глобално събитие като Световното първенство през 2022 г. в Катар, по-базова версия на SOAT премина през пробни серии на миналогодишната Арабска купа в Катар и тазгодишната Световна клубна купа на ФИФА.

Снимка: Unsplash

Виж още: Интер става ексклузивен отбор за eFootball