Прочутата дискета най-сетне не е част от активния технологичен пейзаж в Страната на изгряващото слънце. Министерството на икономиката, търговията и промишлеността на Япония отмени изискването заявителите да използват този древен щракащ и бръмчащ магнитен носител при подаване на официални документи. До миналата седмица съществуваха около 1900 официални правителствени процедури за кандидатстване, които предвиждаха предприятията да представят дискети или CD-ROM (по-специално), съдържащи допълнителни данни.

Японското правителство посочи, че дните на дискетите са преброени още през август 2022 г. По това време един правителствен министър открито се замисли: "Къде може да се купят дискети в наши дни?". След това той каза на репортерите, че правилата, предвиждащи специфични носители, които да придружават подадените официални формуляри, ще бъдат променени бързо.

Премахването на необходимостта да се работи с остарели формати за сменяема памет като дискети (и CD-ROM) от японската бюрокрация със сигурност ще бъде облекчение за всички заинтересовани. IBM доставя първите дискети през 1973 г. - преди повече от 50 години. Не знаем кога е прекратено производството на флопидискови механизми, но Sony, последният производител на флопидискови носители, спря да произвежда дискети преди повече от десетилетие.

На японското правителство може да му отнеме известно време да актуализира стотиците официални процедури, които изискват представянето на специфични носители като дискети и компактдискове, или да пристъпи към незабавни промени - това не става ясно от източника. През 2022 г. обаче в САЩ все още съществуваше жизнеспособна фирма за производство на дискети. Този единствен останал бизнес обслужва клиенти, вариращи от сегментите на авиониката и здравеопазването до бродерията - както и любители и хора, занимаващи се с ретро компютри.

Том Перски, собственик на базирания в САЩ floppydisk.com, призна, че краят на неговия бизнес с флопидискове се вижда. През 2022 г. той заяви, че остават още около четири години, преди да престане да съществува бизнесът с дискети. Перски все още получавал по пощата по около 1000 диска на ден за рециклиране. По време на писането на статията освен партиди от нови стари 3.5-инчови дискове Перски продава и 50 опаковки с тествани рециклирани дискове на цена 19.95 долара. Ако дискетите DS/HD с капацитет 1.44 MB са твърде модерни за вашето оборудване, се предлагат и носители DS/DD с капацитет 720 MB.

Снимка: Unsplash

Виж още: YouTube иска да помислите, преди да публикувате хаплив или обиден коментар