Измина само малко повече от месец, откакто Microsoft обяви за първи път нова функция за компютрите с изкуствен интелект Copilot+, наречена Recall. Идеята на инструмента с изкуствен интелект беше, че той ще улесни търсенето в историята на използване на компютъра ви, но обществеността смяташе друго, като изтъкна, че той поражда сериозни опасения за неприкосновеността на личния живот и сигурността. Сега компанията актуализира системата, за да реши някои от тези проблеми, като добави най-важния от всички - възможността да го деактивирате напълно.

Актуализациите на Recall са описани в блога на Microsoft и макар че промените са само три на брой, те са доста съществени. Първата и най-важната от всички е, че Recall вече е напълно незадължителна.

По време на първото стартиране на новия ви компютър с Copilot+ AI, по време на процедурата за настройка на Windows, ще бъдете попитани дали искате Recall да бъде активиран. Вероятно може да предположите това, което повечето хора ще изберат тук.

След това за по-голяма сигурност ще трябва да използвате Windows Hello, за да активирате функцията Recall, както и да преглеждате и търсите във времевата линия на активността на компютъра, записана от ИИ функцията на Microsoft. Ако не сте запознати с Windows Hello, това е функция за сигурност, която използва камера за разпознаване на лица, скенер за пръстови отпечатъци или местен ПИН код за достъп до вашия компютър или софтуер.

И накрая, Microsoft напълно криптира всяка снимка на вашия компютър, която Recall прави, заедно с базата данни на индекса за търсене. Всички тези данни се съхраняват локално на вашия компютър, а не чрез облачна услуга, но основното притеснение относно Recall беше, че ако някой друг влезе в същия компютър, данните от Recall могат да бъдат потенциално достъпни. С тази актуализация снимките ще бъдат декриптирани само когато бъдат отключени чрез Windows Hello.

В блога на Microsoft се казва: „Още преди да предоставим Recall на клиентите, чухме ясен сигнал, че можем да улесним хората да изберат да активират Recall на своя компютър Copilot+ и да подобрим гаранциите за поверителност и сигурност“.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица