Google за първи път спомена за Gemini пред обществеността по време на I/O 2023, което по-късно беше последвано от стартиране през декември същата година. Оттогава моделът на изкуствения интелект на гиганта се разпространи в по-голямата част от продуктите на Google. Тъй като сега е основна част от бизнеса на Google, може би се чудите защо са избрали Gemini за име. Оказва се, че отговорът на този въпрос е двупосочен.

В публикация в блога си Google разкрива как се е спряла на името Gemini за своя голям езиков модел (LLM). Името очевидно е вдъхновено наполовина от науката и наполовина от астрологията.

Както обясняват от фирмата, Gemini е латинско наименование на близнаци и име на съзвездие, свързано с гръцките митични близнаци Кастор и Полукс. Джеф Дийн, техническият ръководител на Gemini, смята, че това име е подходящо. Ключовите характеристики на Близнаците в астрологията са двойствена личност, способност за адаптация, способност за общуване с широк кръг от хора и способност да се виждат нещата от различни гледни точки.

Освен това той представлява и екипа на DeepMind и Brain от Google Research. Тези екипи са обединени с цел ускоряване на напредъка на Gemini.

Другата част от историята е свързана с програмата на НАСА за изстрелване на Луната, която започва през 1965 г. и приключва през 1968 г. Тази програма се наричаше проект Gemini и включваше космически кораб за двама души, предназначен за тестване на оборудване и техники за поддържане на астронавти в Космоса за продължителни периоди преди мисията "Аполо". Забавен факт: космическият кораб е бил задвижван от ракета Titan, а Titan е било работното заглавие на Gemini.

Накратко, изглежда, че Google винаги е имала предвид Космоса, когато е мислила за своя LLM. Интересно е да научим какво е мислила компанията, когато е измислила името Gemini, макар че ние вероятно щяхме да пропуснем частта за астрологията като вдъхновение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване