Microsoft отдавна заяви намерението си да създаде магазин за мобилни приложения като алтернатива на Google Play Store и Apple App Store. Оказва се, че няма да ни се наложи да чакаме твърде дълго, за да видим стартирането на този магазин.

Президентът на Xbox Сара Бонд потвърди по време на технологичната среща на върха на Bloomberg, че Microsoft ще пусне магазин за мобилни игри през юли. Магазинът ще стартира със собствени игри на Microsoft, а по-късно ще бъде отворен и за други издатели. Microsoft също така ще предлага намалени цени на игрови елементи за заглавия като Candy Crush.

Бонд добави, че това ще бъде уеб-базиран магазин, а не реално приложение, което ще му позволи да бъде "достъпен на всички устройства, във всички държави, независимо от всичко, независимо от политиките на затворените магазини на екосистемите".

В допълнение към Candy Crush президентът на Xbox заяви, че Minecraft може да бъде друго заглавие, което да се появи в уеб-базирания магазин в началото.

Не е ясно дали Microsoft ще предлага тези игри чрез изтегляне, стрийминг или и двете. В интерес на истината компанията вече предлага собствена услуга Xbox Cloud Gaming, която позволява на абонатите на Xbox Game Pass да стриймват игри през интернет на своя компютър, конзола или мобилно устройство.

Съобщението идва и след като Google и Apple бяха подложени на продължителна проверка на собствения си дуопол в областта на магазините за приложения, като двете компании бяха принудени да направят промени от различни правителства.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-голямата триизмерна карта на Вселената разкрива идеи за нова теория на физиката (ВИДЕО)