Новата алтернатива на Twitter на основателя на медията Джак Дорси - Bluesky - вече е налична в затворена бета-версия в App Store. Приложението, което е само за поканени, скоро може да се присъедини към претъпканото поле от начинаещи конкуренти на Twitter, включително Mastodon.

Заинтересованите потребители могат да изпратят своите имейл адреси, за да се включат в списъка на чакащите. Съобщава се, че приложението Bluesky е заимствано в голяма степен от Twitter. То обаче включва малки разлики, като например What's up? (Какво става?) вместо What's happening? (Какво се случва?) заедно с опростен процес на създаване на публикация (която може да включва и снимки) чрез избиране на бутон плюс. Иначе има познати функции като търсене и следване на потребители и разглеждане на публикациите им на времевата линия на началната страница.

Bluesky стартира през 2019 г. като страничен проект, финансиран от Twitter. Дорси, който е съосновател на Twitter и все още бе главен изпълнителен директор, когато инициативата стартира, вижда в нея по-отворена алтернатива на все по-централизирания Twitter. След това Bluesky се отделя като самостоятелна компания през 2021 г. Дорси е казвал, че вярва, че социалните медии трябва да бъдат свободни от корпоративен или правителствен контрол и че само авторите трябва да имат право да премахват съдържанието си в социалните медии. Освен това, въпреки че според него решението на Twitter да забрани профила на Доналд Тръмп след ролята му в подстрекаването на напрежението на 6 януари е било "правилно решение", той се притеснява и от прецедента, че то застрашава "свободния и отворен глобален интернет".

Въпросът дали потребителите на Twitter ще избягат в Bluesky (или други платформи) в достатъчно голям брой, за да направят значителна промяна, е отворен. Въпреки това, като се има предвид, че много хора, които търсят алтернатива, го правят заради главозамайващото прегръщане на крайно леви и десни фигури и идеологии, както и ексцентричното поведение от страна на настоящия главен изпълнителен директор/собственик Илон Мъск, може би е любопитно да видим коя от няколкото алтернативни платформи ще се окаже най-притегателна в дългосрочен план.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дигитална трансформация на финансовата индустрия: водещите тенденции за 2022