Наскоро Илон Мъск се появи на 10-ата годишна церемония по връчване на наградата Breakthrough Prize (известни като Оскарите на науката), която се проведе в Лос Анджелис, където сподели някои от своите виждания за изкуствения интелект и неговите постижения.

Докато беше на червения килим по време на церемонията по награждаването, един YouTube потребител се свърза с Мъск и го попита кой е най-големият пробив, на който се надява през този живот. Мъск посочи, че превръщането на живота в многопланетен би било впечатляващо постижение.

Освен това той спомена възможността генеративният изкуствен интелект да стане по-интелигентен от хората, което в крайна сметка ще направи възможно всяко изобретение. Той обаче предупреди, че има малък шанс ИИ да доведе до края на човечеството. Интересно е, че Мъск и преди е споделял същите чувства, но е посочил, че технологията трябва да се изследва въпреки неизбежната обреченост.

Мъск посочи още, че е важно да се гарантира, че ИИ е достатъчно правдив и любопитен по време на процеса на обучение. Той посочи, че е важно ИИ да бъде честен, независимо дали, каквото и да каже, е непопулярно. По този начин той ще може да "насърчава човечността".

Милиардерът използва астрономическите открития на Галилео Галилей за основа на аргументацията си. Той преразказва събитията, довели до и след като Галилей посочва, че Земята се върти около Слънцето. Мъск заяви още, че астрономът е бил обявен за "еретик" и принуден да се откаже от откритията си със заплахи за екзекуция.

Мъск казва, че ако по онова време е имало изкуствен интелект и той е бил обучаван, той е щял да каже, че Слънцето се върти около Земята, защото всички са вярвали в това. Той добавя, че технологията не би казала истината, въпреки че знае, че Земята се върти около Слънцето. Той завърши интервюто, като заяви, че все още няма изкуствен интелект, който да е способен да казва истината, особено ако е непопулярен сред хората.

В разговор с Variety Мъск шеговито посочи, че ИИ може да спечели президентските избори през 2032 г., когато бе попитан за предстоящите избори.

Снимка: Unsplash

Виж още: SanDisk ще пусне първата в света SD карта с капацитет 4 TB през 2025 г.