OpenAI вече разтърси технологичната индустрия и принуди компании като Google да приемат ново поколение функции на изкуствения интелект. Сега се оказва, че създателят на ChatGPT може да отправи директно предизвикателство към Google с търсачка.

The Information съобщава, че OpenAI работи по "продукт за уеб търсене", като се позовава на човек, запознат с плановете. Според източника тази услуга ще бъде частично захранвана от Bing на Microsoft.

Не е ясно дали това ще бъде отделна услуга от ChatGPT. Всъщност ChatGPT предлага функция Browse with Bing като част от абонамента за ChatGPT Plus.

Може ли OpenAI да свали Google Search от първото място?

Ако това се потвърди, OpenAI ще отправи най-прякото предизвикателство срещу Google. Уеб търсенето е основният бизнес на Google, а рекламата в него е дойната крава на компанията от години.

Най-големият въпрос обаче е дали продуктът за търсене на OpenAI може да предостави по-добър продукт от този на Google и дори да го измести от първото място. През последните години Google е критикувана за нискокачествени резултати, дължащи се на некачествени уебсайтове, използващи съдържание, генерирано от AI, и SEO. Тази критика беше частично подкрепена от неотдавнашно проучване, фокусирано върху търсения, свързани с продукти. Продуктът за уеб търсене на OpenAI ще трябва да избегне тези и други капани, ако се надява да има шанс да победи Google.

Това няма да е и първата търсачка, управлявана от изкуствен интелект. The Information посочва услугата Perplexity AI като един от последните примери. Perplexity позволява на потребителите да задават заявки за търсене, след което услугата предлага свързани връзки, както и текстови отговори.

Новината идва, след като Google наскоро обяви, че преименува своя асистент с изкуствен интелект Bard на Gemini. Освен това тя предлага план Google One AI Premium за 20 долара на месец, който включва 2 TB място за съхранение и достъп до услугата Gemini Advanced.

Снимка: Unsplash

Виж още: Земята не е плоска, но нова теория предполага, че Юпитер някога е бил такъв (ВИДЕО)

 

Тагове: