От време на време всеки производител на телефони излиза с ново твърдение за подобрена скорост на зареждане. Последната компания, която направи това, е Oppo, която представи своята 150W SuperVOOC зарядна технология - скок от 80W версията на наскоро пуснатите по време на MWC Find X5 Pro и OnePlus 10 Pro. Това ще предложи едва 15-минутно време за зареждане за двуклетъчна батерия от 4500 mAh, но бързо петминутно зареждане вече може да ви донесе до 50 процента. Ако харесвате идеята на това, може да го очаквате с нетърпение на следващия флагмански телефон на OnePlus, който се очаква през второто тримесечие на 2022 г. На същата конференция посестримата на Oppo - компанията Realme, дори обяви, че предстоящият ѝ GT Neo 3 ще бъде първият в света телефон, който поддържа 150W SuperVOOC, така че има вероятност следващият телефон на OnePlus да пристигне след този на Realme.

150W SuperVOOC на Oppo е малко по-бърз от настоящите 120W предложения от Xiaomi и Vivo - варира от 17 до 20 минути в зависимост от размера на батерията. Но не става въпрос само за скорост. Тази технология за бързо зареждане се поддържа от Battery Health Engine на Oppo (или накратко BHE), за която се твърди, че удвоява живота на батерията, и това вече е налично в наскоро пуснатата серия Find X5. Накратко, BHE се състои от специален чип за управление на батерията, интелигентен алгоритъм за здравето на батерията и технология за заздравяване на батерията - главно чрез подобряване на електролитната формула на клетките.

Според Oppo индустриалният стандарт за конвенционално зареждане на батерията е 800 цикъла на зареждане, преди да се достигне 80-процентният праг на влошаване на здравето на батерията. С подобренията BHE обаче животът на батерията може да бъде удължен до 1600 цикъла - или до четири години за телефон с ежедневно презареждане. Компанията добави, че BHE ще бъде стандартна функция за всички флагмани от Oppo и OnePlus (и вероятно и Realme), които излизат занапред, независимо от скоростта на зареждане.

Също така си струва да се отбележи, че това ново 150W SuperVOOC зарядно устройство е почти също толкова компактно, колкото и неговият 65 W колега. Последният вече беше в комплект с повечето водещи телефони и телефони от среден клас от Oppo, OnePlus и Realme през последните две години.

Тъй като Oppo поставя нов еталон по отношение както на скоростта на зареждане, така и на продължителността на живота на батерията, ще бъде интересно да видим как ще реагират конкурентите. Xiaomi вече демонстрира 200W бързо зареждане, което постига осемминутно време за зареждане за (по-малка) 4000 mAh батерия, но както видяхме при най-новите ѝ флагмани, компанията все още не е предложила нищо отвъд 120 W на своите потребители. За да бъде по-напред в играта, Oppo ще покаже демонстрация на SuperVOOC "200W+" на щанда си на MWC, така че ще следим за повече подробности по въпроса.

Снимка: OnePlus

Виж още: Как да съхраним батерията на телефона си за по-дълго?