Спомняте ли си началото на възхода на телефоните? Първоначално те се появиха, но употребата им беше наистина ограничена, докато поетапно всеки от нас се сдоби с някакво устройство. Често дори и не се замисляхме какво е - стига то да беше достъпно. Едно от първите неща, които се научихме, беше да свикнем да зареждаме телефона си. И още тогава се появиха разнопосочните съвети: трябва да се зарежда задължително на 100%; лоша идея е да се оставя на зарядното цяла нощ; трябва да се внимава със съвместимите зарядни и т.н. Оттогава минаха повече от 20 години и тези правила са дълбоко вкоренени в мисленето ни. Но за това време много неща са се променили и трябва да си зададем въпроса, дали някои от навиците ни не се нуждаят от преосмисляне, ако желаем да използваме устройствата си по-дълго време (или поне що се отнася до техните батерии).

Внимавайте къде оставяте телефона си

Както можете да се досетите, едно от първите неща, от които зависи животът на батерията, е околната среда. Независимо от навиците си спомнете си, че не е добра идея в бързината да захвърляте някъде из чантата устройството си с включен екран. Освен че може инцидентно да наберете някого и той да чуе много от вашите тайни, това действие допълнително тормози устройствата, защото, особено ако не е нагласено автоматичното заключване, те се опитват да опресняват всички приложения, както би трябвало да правят, когато са активни. Тук има и една потайност: да, всички се борим да ограничим екранното време, но ако постоянно зареждате приложения, затваряте ги и след малко пак ги зареждате - няма да е огромна изненада, че батерията ви се изтощава особено бързо. Ако сте толкова нетърпеливи - просто оставете приложението включено и проверете какви са настройките ви за нотификации, за да не пропуснете нещо от изключителна важност.

Обърнете внимание на температурите

Преди много години използвах един дизайнерски, но леко несполучлив модел на Nokia, който просто отказваше да функционира, ако температурата навън беше под 0 градуса. Тогава свикнах, че не е добра идея да подлагаме устройствата на резки температурни разлики. Правилото важи и днес - ако искате по-дълъг живот на батерията, не оставяйте устройствата изложени за дълго време на температури под 0 или над 35 градуса. Не бива да забравяте тези препоръки особено ако имате навика да поставяте телефоните си върху автомобилното табло или рамката на велосипеда. Съветите са простички: при прекалено ниски температури дръжте телефона си в джоб близо до тялото си, а в горещи дни - покривайте устройствата си и не ги оставяйте изложени на пряка слънчева светлина за продължителен период от време.

Всъщност има и още един начин да сведете до минимум влиянието на околната среда върху телефона си и това е да му бъде поставен подходящ кейс. Да, на пръв поглед изглежда, че всичко е само и единствено дизайн, но повярвайте на всички, които изпробват здравината на телефоните: кейсът наистина има значение.

Не изпадайте в крайности

Всички сме били там: изкушаваме се да зареждаме батерията си до 100%, след което я изтощаваме напълно, докато екранът не изгасне. Това дори се смята за идеално упражнение за самата батерия. Петри Хайринен, старши продуктов маркетинг мениджър на Global Smart Devices в HMD Global, твърди, че зареждането до 100% може да изглежда като добра идея, но ако използвате зарядно с високо напрежение, това може всъщност да натовари батерията. Вместо това, той съветва да „дръпнете шалтера“ на 80-90%. „Старите батерии на базата на никел имаха ефект на паметта, което означаваше, че ако не ги зареждате от 1-100%, те започват да „забравят“ максималния си капацитет. Що се отнася до съвременните литиеви батерии, най-много се натоварва батерията при пълното им зареждане или разреждане; и двете намаляват циклите на зареждане и общия цикъл на живот на батерията“, добавя Хайринен. Според него е най-добре да се правят кратки презареждания през деня и да не оставяме устройствата на зарядното цяла нощ. Той описва последното действие по следния начин: „След като батерията достигне 100%, тя ще започне да се зарежда на капки, което означава, че телефонът ще позволи на заряда да спадне малко и след това ще се презареди до 100%“. Но и пълното изтощаване не е препоръчително: съветът на специалиста е да зареждате, когато достигнете стойност от 30%, като оставяте батерията да се разрежда от време на време, за да калибрирате сензорите и да запазите батерията си по-здрава по-дълго.

Трик за бързо зареждане

Технологичните компании продължават да се надпреварват да предлагат по-бързи зарядни, но всички се питаме дали няма някакъв трик, който да ни даде този резултат в спешни ситуации. Ако не сме у дома и отчаяно ни трябват 1 - 2%, трябва да приложим трика със самолетния режим. Зареждането под такъв изключва всички други приложения и услуги и определено осигурява по-бързо достигане до желаната стойност.

Ограничете достъпа на приложенията

Да, всички се оплакваме, че големите корпорации ни следят, но повечето приемаме това като свършен факт. Но освен застрашените лични данни тези разрешения изтощават батерията на устройството. Ето защо просто ограничете достъпа там, където той не е необходим. За iOS изключете опцията Allow Apps To Request To Track; за Android - подобна функционалност е скрита накъде в Permissions Manager. Още една подробност, която не трябва да се подминава с лека ръка, са услугите, за които сте се абонирали. Всички се заблуждаваме, че ще ги спрем след време, но това така или иначе не се случва. За iOS проверете в Apple ID -> Subscriptions; за Android -> Settings -> Google -> Manage your Google Account - Manage Subscriptions.

Снимки: Shutterstock/Unsplash

Виж още: Realme ще обяви скоро най-бързата зарядна технология за смартфон