HP отново е изправена пред съдебен спор във връзка със своите актуализации на фърмуера Dynamic Security, които спират работата на принтера с инсталиран тонер с мастило от друг производител. В интервю за CNBC главният изпълнителен директор на HP Енрике Лорес подчерта факта, че "хакнатите" тонери с мастило, които не са на HP, могат да бъдат използвани за инжектиране на вирус в принтера, а оттам и в мрежата. Това се разглежда като практическо оправдание за спорната практика на HP, която доведе до съдебни дела в няколко държави и струва милиони долари. Експертите обаче не са убедени, че това е основателна причина.

Интересно е, че главното основание за това твърдение на HP е изследователска статия, финансирана от самата компания в рамките на нейната програма Bug Bounty. Тонерите с мастило обикновено съдържат микрочип, който комуникира с принтера чрез сериен интерфейс. През 2022 г., използвайки тонер, който не е на HP, изследовател е успял да инжектира зловреден софтуер, който му е дал "постоянен достъп и контрол върху принтера". Компанията обаче признава, че подобна атака никога не е била срещана в реалния свят.

Общото мнение изглежда е, че не само би било трудно и непрактично да се осъществи в реалния свят, но и че ако бъде открит неочакван код, например зловреден софтуер, той може лесно да бъде блокиран от принтера, без да се прибягва до пълно деактивиране на устройството. Изглежда, че решението да се блокира използването на тонери, които не са на HP, не е свързано с опасенията за сигурността.

Последният съдебен иск срещу Dynamic Security едва ли е първият по рода си. HP вече е платила няколко милиона долара по колективни искове и антитръстови дела в Калифорния, Европа и Австралия. Въпреки това тя изглежда е решена да контролира използването на тонери с мастило по причини, загатнати от Лорес в същото интервю: "Важно е да защитим интелектуалната си собственост. Има много интелектуална собственост, която изграждаме в мастилата на принтерите, в самите принтери... И това, което правим, е, че когато идентифицираме тонери, които нарушават нашето ИС, спираме работата на принтера".

Компанията също така открито заяви, че се стреми към абонаментен модел за мастила за принтери, който осигурява постоянни приходи и компенсира загубите, които тя понася от продажбите на принтери. По думите на Лорес "всеки път, когато клиентът купува принтер, това е инвестиция за нас. Ние инвестираме в този клиент и ако той не печата достатъчно или не използва нашите консумативи, това е лоша инвестиция".

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците

Тагове: