Никога досега реалността на капитализма не е бил толкова разрушителна за организация с нестопанска цел, колкото продължаващата борба на OpenAI да монетизира напредъка си в сферата на изкуствения интелект, без да прави компромис с алтруистичната си етика. Сега Илон Мъск се включи в тази схватка, като подаде съдебен иск срещу създателя и главен изпълнителен директор на ChatGPT Сам Олтман.

Късно вечерта в четвъртък Илон Мъск подаде жалба срещу Сам Олтман и OpenAI за нарушаване на договора с нестопанска цел и фидуциарните задължения, като се е отказал от ангажимента си да създаде изкуствен общ интелект с отворен код под влиянието на Microsoft.

"OpenAI, Inc. е превърната в затворен филиал на най-голямата технологична компания в света: Microsoft. Под ръководството на новия си управителен съвет тя не просто разработва, а всъщност усъвършенства AGI, за да максимизира печалбите на Microsoft, а не в полза на човечеството", се казва в жалбата.

В жалбата на Елон Мъск се посочва, че GPT-4 на OpenAI е затворен цикъл на големия езиков модел:

"И той е затворен по търговски причини: Това не би било възможно, ако OpenAI - както се изисква от нея - предостави технологията на свободен достъп на обществеността".

Според Мъск характерът на OpenAI като организация с нестопанска цел е бил нарушен от "главен изпълнителен директор, ориентиран единствено към печалба, и управителен съвет с по-нисък технически опит в областта на AGI и обществената политика в областта на изкуствения интелект". Вследствие на това главният изпълнителен директор на Tesla моли съда да издаде съдебно разпореждане, което да попречи на Open AI, на нейния президент Грегъри Брокман, на нейния главен изпълнителен директор Сам Олтман и на Microsoft да се възползват от технологията за ИИ на организацията с нестопанска цел.

За онези, които може би не са наясно, Илон Мъск е съосновател на OpenAI, но през 2018 г. напусна нейния управителен съвет. В момента главният изпълнителен директор на Tesla наваксва в битката с GPT-4 чрез модела Grok на xAI.

Имайте предвид, че OpenAI в момента е в уникален вид партньорство с Microsoft, която притежава 49% дял в предприятието, фокусирано върху ИИ. Още през януари 2023 г. Microsoft инвестира 10 млрд. долара в OpenAI, с което общите ѝ инвестиции в революционната компания достигнаха 13 млрд. долара. В замяна на предоставянето на това финансиране, както и на достъп до своята услуга за изчисления в облак Azure, Microsoft получи права върху 75 процента от печалбите на OpenAI, докато технологичният гигант успее да възстанови цялата си инвестиция от 13 милиарда долара. След това Microsoft ще получава 49 процента от печалбите на OpenAI, докато възвръщаемостта достигне 92 милиарда долара, след което акциите на Microsoft ще се върнат на фондацията с нестопанска цел OpenAI.

Разбира се, в края на 2023 г. светът стана свидетел на завладяваща няколкодневна драма в рамките на OpenAI, при която Олтман беше уволнен от борда на организацията с нестопанска цел за това, че "не е бил последователно откровен в комуникациите си" с директорите. Тази стъпка обаче отприщи пълен вътрешен бунт, изпълнен с многобройни напускания на високопоставени лица, като в крайна сметка проправи пътя за завръщането на Сам Олтман като главен изпълнителен директор на предприятието, фокусирано върху изкуствения интелект, благодарение на изцяло нов борд и не толкова деликатната подкрепа на Microsoft.

Широко разпространено е мнението, че предишният борд на OpenAI не е бил доволен от все по-търговския уклон на Сам Олтман под опеката на Microsoft. Други твърдят, че управителният съвет е бил изплашен от изключително бързия напредък на OpenAI в областта на AGI.

Междувременно Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ започна разследване на твърденията на предишния управителен съвет на OpenAI, който обвини Олтман в прилагане на измамни тактики. Разбира се, това разследване понастоящем е в предварителна фаза и все още не е ясно дали ще бъдат повдигнати официални обвинения.

Снимка: Unsplash

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои