Едно от най-притеснителните неща, свързани с ИИ, е колко бързо се развива технологията. Преди няколко месеца изглеждаше, че полезните видео инструменти, генерирани от изкуствен интелект, все още са недостъпни. Сега това вече е минало. OpenAI току-що пусна нов генератор на текст във видео, наречен Sora. С една дума, той е зашеметяващ.

"Sora е в състояние да генерира сложни сцени с множество герои, специфични видове движение и точни детайли на обекта и фона", се казва в публикация в блога на OpenAI. "Моделът разбира не само какво е поискал потребителят в подкана, но и как тези неща съществуват във физическия свят."

Ето как видеото на Sora ще съществува в света: по най-странния и необичаен начин, който можете да си представите.

Засега OpenAI провежда финални тестове на Sora, за да се увери, че технологията е готова за публично ползване, и само няколко избрани потребители имат достъп до инструмента. Но въз основа на споделеното от компанията и първите потребители е ясно, че инструментът е толкова способен, колкото и най-добрите генератори на изображения на пазара. Има странни предупредителни знаци, че гледате халюцинации на ИИ, но когато Sora работи добре, може да е трудно да различите работата на ИИ от видеоклипове, заснети в реалния свят.

В близко бъдеще последствията ще бъдат разтърсващи за Земята. Светът ще се напълни с дълбоки фалшификати. Хората ще загубят работата си. Художниците ще получат безпрецедентни и вълнуващи нови възможности. Ще има въпроси за това откъде OpenAI е получила данните за обучение. Чували сте всичко това и преди, но видеото е съвсем различно животно от текста и изображенията. С широкодостъпните генератори на видео с изкуствен интелект, които са на разположение на хората, сме на път да навлезем в нова ера.

Мрежата бавно се пълни с творенията на хората за Сора. Кликнете върху слайдшоуто, подбрано от сайта Gizmodo, за да видите как ще изглежда животът ви в близко бъдеще.

Снимка: Sora

Виж още: Възможно е да се нуждаем от ново ниво за урагани при ветрове със скорост над 300 км/ч