По принцип около AnTuTu съществуват постоянни дебати за точността и полезността на приложението, но сега то има дори още по-голям проблем. Въпреки че е един от най-популярните мобилни бенчмаркове, AnTuTu изглежда ще бъде премахнат от екосистемата на Google. По-рано тази година приложението бе извадено от Play Store, а сега платформата за мобилна сигурност Play Protect маркира AnTuTu като опасно приложение и на практика казва на потребителите да не го инсталират.

Досега AnTuTu не се беше забърквало директно в някакви сериозни скандали. Приложението бе извадено от магазина, защото Google премахна всички софтуери, свързани с програмата Cheetah Mobile, след като стана ясно, че тя следи потребителите без разрешение. Тогава AnTuTu отрече всяка връзка, но фактът, че Cheetah Mobile e един от акционерите в AnTuTu, бе достатъчен за изваждането.

Сега Google очевидно засилва усилията си, за да покаже, че AnTuTu няма място в света на Android, поне не на официално сертифицираните устройства. Ако опитате да свалите АРК файла от сайта на AnTuTu, което сега е официалният начин да се сдобиете с приложението, ще получите предупреждение, че сайтът съдържа опасен софтуер. Ако заобиколите това и опитате да инсталирате файла от друго място, ще видите още по-категорично предупреждение, че AnTuTu е еквивалент на спайуеър. На ваша отговорност може да пренебрегнете предупрежденията, но те със сигурност ще възпрат много потребители.

Изглежда забраните засягат последната версия на AnTuTu, защото старите се инсталират без проблем, но при всички положения това не вещае нищо добро за бъдещето на AnTuTu и неговата репутация, имайки предвид, че повечето Android потребители имат активиран в защитата Play Protect.

Снимка: Pikrepo; Shutterstock


Виж още: Web камерата на Бил Гейтс е нечовешка (СНИМКИ)

 

Тагове:
Още от Tech