Освен ако не сте започнали да използвате Windows съвсем наскоро, вероятно знаете за известния или по-скоро печално известния Y2K, наричан още "супербъга на хилядолетието". Когато хилядолетието (2000 г.) наближи, мнозина смятаха, че Y2K ще предизвика хаос в цифровия свят.

В случай че не сте наясно, идеята за супербъга се корени в използването на две цифри за представяне на годината вместо четири цифри. Въпреки че това беше нормално до 1999 г., в полунощ на 31 декември, когато годината стана 2000, цифровата бомба със закъснител беше готова да избухне. Бяха положени огромни усилия за обезвреждането ѝ и за щастие в по-голямата си част те бяха успешни.

Неотдавна нещо подобно се случи в началото на 2022 г., когато сървърите на Microsoft Exchange се сринаха и медиите решиха да го нарекат инцидент "Y2K22".

Смята се, че през 2038 г. ще се случи нещо подобно. Y2K38 или Epochalypse също е грешка, свързана с времето и е свързана с начина, по който функционира времето в Unix на 32-битови операционни системи, тъй като то се съхранява в 32-битови цели числа, и Windows не прави изключение.

Времето на Unix, известно също като време на POSIX (Portable Operating System Interface), е мярка за време, която отчита броя на секундите, изминали от 1 януари 1970 г. насам. Тази дата се нарича епоха на Unix и оттам идва терминът "епоха". При такива операционни системи стойностите на датата се съхраняват в подписано 32-битово цяло число, указващо броя на секундите от 1 януари 1970 г. насам. Възниква проблем с препълването на 32-битовото цяло число приблизително в 0314 часа на 19 януари 2038 г., което кара системите да интерпретират стойността на датата като 13 декември 1901 г.

Изследователят по сигурността и потребител на Twitter (сега X) с прякор @endermanch, който наскоро изрови таен пряк път за Windows 11 24H2 OOBE, наскоро напомни на потребителите за възможния проблем, с който могат да се сблъскат 32-битовите системи на Windows 10.

Макар да се очаква, че тези системи ще бъдат засегнати на 19 януари 2038 г., друг потребител на X - Боб Пони, по интересен начин откри, че версия 6 и по-стара на Windows Media Player (WMP) привидно не е засегната от Y2K38, което не важи за версии 7 и по-нови.

За тези, които се нуждаят от припомняне, Windows Media Player версия 6 беше пуснат с Windows 2000 и беше наличен и в Windows XP, въпреки че беше скрит от погледа. Това означава, че версиите на приложението, които са били пуснати през епохите на Windows 95, 98, 2000 и XP, по някаква причина не са засегнати.

Заслужава да се отбележи, че 32-битовата поддръжка съществува в Windows от времето на NT 3.1. Независимо от това то ми напомня за неотдавнашната ни история, в която един забавен малък експеримент загатна за невероятната обратна съвместимост на Windows.

В края на краищата обаче това вероятно няма да е проблем, тъй като Windows 11 съществува само в 64-битов режим, а последното издание на Windows 10, което ще се поддържа, е Windows 10 IoT Enterprise 2021, чиято крайна дата на поддръжка е насрочена за 13 януари 2032 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz

 

Тагове: