В понеделник Google пусна първия си чатбот на потребителско ниво, базиран на AI, известен като Google Bard. Това съобщение дойде само седмици след данните за тежки сътресения в Google, които включваха главния изпълнителен директор Сундар Пичай, който проведе няколко срещи „код червено“. Нещо повече, компанията също така току-що приключи мащабен кръг от съкращения.

Сега доклад от CNBC предполага, че служителите на Google – наричани галено Googlers – не са доволни от момента на пускането на Bard. Твърди се, че вътрешно табло за съобщения, използвано от служители на Google, е пълно с мемета, критикуващи Google, изпълнителния директор Пичай, внедряването на Bard, съкращенията и много други проблеми в организацията.

„Скъпи Сундар, стартирането на Bard и съкращенията бяха прибързани, неуспешни и късогледи“, гласи едно послание, за което се твърди, че включва снимка на Пичай. „Моля, върнете се към приемането на дългосрочна перспектива.“

Това обаче не се отнася само до служителите, които са разстроени от съкращенията. Въпреки че Bard е значителна стъпка за Google и може да представлява бъдещето на бизнеса с търсачките, служителите не смятат, че е готов за официална премиера. По-рано тази седмица стана ясно, че отговорът на Bard на въпрос в собствения пример на Google за технологията включва фактически неточна информация. Малко след това акциите на Google се сринаха с над 8% и в момента са надолу вече с 9%.

„Бързането на Bard да излезе на пазара в паника потвърди страха на пазара за нас“, гласи друг критичен текст, който се появи над снимка на птица, която закрива лице с крилото си от срам.

Бързането на Google да извади Bard на светло като официална услуга се дължи на заплахите, идващи от всички страни. Самият ChatGPT вече има над 100 милиона потребители, което я прави една от най-бързо развиващите се услуги. Междувременно Microsoft включва програми, подобни на ChatGPT, в своята търсачка Bing и своя браузър Edge и също така обещава, че AI идва в пакета от приложения на Office. Google е приклещен в ъгъла и Пичай знае, че трябва да извади нещо сега и да спре приливната вълна на конкуренцията.

Когато комбинирате съкращенията, фактически неточното съобщение на Google Bard и конкуренцията в сектора на търсене, Google е в трудна позиция. Но изглежда, че служителите на Google не са доволни от решенията, които компанията взема в отговор на тези проблеми.

Това усещане е обобщено от едно красноречиво послание на служител на Google: изображение на пожар в контейнер за боклук с логото на Google и главната буква G върху него. Текстът гласи: „Как изглежда всичко от миналата година насам“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат