Разработчиците, които предлагат възможност за странично зареждане на приложенията си в Европейския съюз, все още ще се сблъскват с ограниченията и таксите, наложени от Apple, съобщава The Wall Street Journal. Възможностите за странично зареждане на приложения за първи път ще позволят на потребителите да изтеглят приложения извън App Store, но само в ЕС. Промяната се налага от Закона за цифровите пазари на ЕС (DMA), който има за цел да ограничи очевидно антиконкурентното поведение на големите технологични компании.

Съобщава се, че Apple планира да се съобрази със закона на ЕС по начин, който запазва строг контрол върху приложенията, изтеглени извън App Store. Apple все още не е разкрила окончателните си планове за спазване на този аспект на DMA, но вчера WSJ предостави нови подробности, позовавайки се на хора, запознати с плановете на компанията. По-конкретно, Apple очевидно ще запази възможността да преглежда всяко приложение, предлагано извън магазина за приложения, както и да взема такса от разработчиците, които ги предлагат.

Точните подробности за структурата на таксите не са известни, но Apple начислява 27% комисиона за покупки в приложения, направени чрез алтернативни платежни системи в Нидерландия - възможност, която първоначално е била задействана от холандско регулаторно решение. Това е само с три процента по-малко от таксата по подразбиране, но за разлика от комисионата на Apple тя не включва данък, което прави нетната сума по-голяма от таксата на Apple за повечето разработчици.

Съобщава се, че Apple е работила по плана за предлагане на странично зареждане повече от година и през последните месеци компанията е провела срещи с представители на ЕС, за да обсъди новите правила. Крайният срок за въвеждане на промените е четвъртък, 7 март.

Твърди се, че компаниите вече се редят на опашка, за да се възползват от предстоящите промени. Например Spotify обмисля да предлага приложението си чрез своя уебсайт, за да заобиколи App Store, Microsoft обмисля да пусне свой собствен магазин за приложения от трети страни специално за игри, а Meta планира да пусне система за изтегляне на приложения директно от реклами.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая