Още преди Google да анонсира своя собствен чип Tensor, слуховете твърдяха, че компанията няма да акцентира върху неговата бързина и мощност. Вместо това Тensor залага на ефективността, но все пак е разочароващо да видиш как актуалният чипсет на Google не може да се конкурира с пуснатия преди три години А12 Bionic от Apple.

Сравнителен тест в бенчмарка Geekbench показва, че Тensor на Google изостава от А12 както при тестове на едно ядро, така и при натоварване на всички. По всяка вероятност решението на Google е свързано с това по-скромният като мощност Тensor да осигури по-добър живот на батерията за Pixel 6 и 6 Pro.

Логичният въпрос тук е защо Google не използва Snapdragon 888 на Qualcomm, като по този начин двата нови Pixel модела щяха да останат конкурентни на другите Android флагмани. Чиповете на Qualcomm понякога имат проблеми с прегряването, както се случи при Pixel 5a, който дори не използва флагмански процесор на американската компания. С Тensor Google жертва част от мощността за новите модели, но пък има контрол както върху хардуера, така и софтуера и е възможно операционната система да върви по-гладко, отколкото при други иначе по-мощни модели. По всяка вероятност Google има доста по-различен план за Тensor, но ще трябва да изчакаме известно време, преди да разберем какъв е той.

Снимка: Google

Виж още: Оригиналният Apple Watch вече е пенсионер