Пет категории може да не са достатъчни, за да предадат силата на ураганите, които се появяват в свят на затопляне, показва ново изследване.

Настоящата скала за определяне на риска от урагани - Скалата на ветровете на Сафир - Симпсън - категоризира бурите по скоростта на вятъра. Най-леката категория, категория 1, включва скорост на вятъра между 119 и 153 км/ч (74 и 95 мили/ч), а най-силната, категория 5, включва скорост на вятъра от 254 км/ч (158 мили/ч) или повече.

Високите температури на океана засилват ураганите, тъй като бурите по-лесно извличат влага от по-топлите океани. Това означава както повече валежи, така и по-силни ветрове, когато бурите достигнат сушата. Тъй като температурата на океана се повишава и подхранва по-силни урагани, може да се наложи добавянето на категория 6 за описание на бури с ветрове със скорост 192 мили в час (309 км/ч) или повече, заявиха изследователи в списание PNAS.

"Нашата мотивация е да преразгледаме как отвореността на скалата на Сафир - Симпсън може да доведе до подценяване на риска и по-специално как това подценяване става все по-проблематично в един затоплящ се свят", казва в изявление съавторът на изследването Майкъл Вернер, климатолог от Националната лаборатория "Лорънс Бъркли".

Първоначално учените разглеждат скоростта на вятъра при ураганите между 1980 и 2021 г., като проследяват тенденциите във времето. Те откриват, че пет бури са имали ветрове със скорост над 300 км/ч и че всичките пет бури са се случили през деветте години преди 2021 г.

След това изследователите провеждат симулации, за да видят как бъдещото затопляне може да повлияе на ураганите и техните тихоокеански повторения - тайфуните. Те установяват, че рискът от тайфун с ветрове над 192 мили в час се увеличава с 50% в близост до Филипините при затопляне с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните температури. Това е температурният праг, който подписалите Парижкото споразумение от 2015 г. се ангажираха да не преминават; не е сигурно кога живакът ще се покачи толкова високо.

При затопляне на света с 3.6 градуса по Целзий рискът от буря с ветрове със скорост над 300 км/ч ще се удвои и в Мексиканския залив, установяват изследователите. Филипините, Мексиканският залив и Югоизточна Азия са най-застрашени от появата на тези бури от "категория 6".

Скалата на ветровете на Сафир - Симпсън е ограничена и поради това, че се фокусира върху скоростта на вятъра, докато бурните вълни и наводненията могат да бъдат сериозна опасност за живота и имуществото по време на тропически бури, урагани и тайфуни. Категорията 6 няма да реши този проблем, но може да привлече вниманието към повишения риск от бури като цяло в условията на затоплящ се климат.

Резултатите нямат за цел да предложат промени в тази скала, а по-скоро да повишат осведомеността, че рискът от ветрови опасности от бури, които понастоящем са определени като категория 5, се е увеличил и ще продължи да се увеличава при изменението на климата.

Снимка: Unsplash

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck