По време на събитието Copilot AI за устройства Surface през май Microsoft представи Recall - функция с изкуствен интелект за Windows, създадена, за да ви помогне да намерите всичко, което някога сте разглеждали на компютъра си. Microsoft заяви, че функцията е налична изключително на наскоро пуснатите и бъдещите компютри Copilot+, които са устройства, снабдени с вградени невронни процесори (NPU) за задачи с изкуствен интелект. Сега някой, използващ псевдонима Albacore, е пуснал в Github конзолно приложение за Windows, наречено Amperage, което ще позволи на потребителите да стартират Recall дори на по-стари компютри, които функцията не поддържа официално.

Инструментът може да активира Recall само на компютри с Arm64-базирани SoC, което означава, че те трябва да са захранвани от Qualcomm Snapdragon, Microsoft SQ или Ampere чипсет. Потребителите също така трябва да се уверят, че използват Windows 11 версия 24H2 build 26100.712, тъй като по-старите и по-новите бета-версии на операционната система не разполагат с компонентите, необходими за активиране на функцията. Както отбелязва The Verge обаче, бъдещите версии на инструмента може да са в състояние да отключат Recall за повече устройства, тъй като се очаква по-късно тази година да бъдат налични базирани на AMD и Intel компютри Copilot+.

Recall работи, като прави снимки на компютъра, докато потребителят е на него, съхранява ги локално на компютъра и след това използва локални мултимодални малки езикови модели, за да разпознава текст, изображения и видеоклипове на тях. Ако потребителят иска да намери нещо, което преди това е разглеждал на своя компютър - независимо дали става въпрос за изображение, уебсайт, документ или имейл, - той може да търси в хронологията на Recall. Microsoft заяви, че това ще работи дори ако потребителят въведе неясни контекстуални подсказки, в случай че не може да си спомни точни фрази или описания. И тъй като снимките, които Recall прави, се съхраняват локално и офлайн, се предполага, че данните на потребителите ще останат поверителни и сигурни.

 

Снимка: Unsplash/Microsoft

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои