Миналата година защитниците на поверителността, правителствата и обикновените потребители оказаха достатъчен натиск върху големите технологични компании, за да започнат да налагат някаква промяна: Apple стартира App Tracking Transparency с iOS 14.5, а Google въведе свои собствени ограничения върху проследяването на активността между приложенията. Насочените реклами продължават да процъфтяват въпреки тези мерки, но някои приложения на трети страни, които се грижат за поверителността, имат няколко трика в ръкава си, за да изравнят малко баланса на силите. DuckDuckGo сега въвежда нова система за ограничаване на проследяването, като се бори срещу сайтове, които ви изпращат нежелана поща с искания за логване в Google.

Браузърът и разширенията на DuckDuckGo вече предлагат това, което се нарича Google Sign-in Pop-Up Protection. Този режим активно потиска тези нежелани подкани за влизане, които влошават потребителското изживяване и изкушават посетителите да се съгласят с проследяване, поддържано от Google.

Много сайтове в наши дни са особено агресивни, когато става въпрос за искане на потребителите да влязат някъде със своя профил. Почти невъзможно е да разглеждате съдържание в Instagram или Twitter без акаунт – и двете приложения крият съдържание и непрекъснато подканват потребителите да влязат, преди да продължат. Други уебсайтове и услуги също използват подобни методи, карайки потребителите да влизат с акаунтите си в Google.

DuckDuckGo рисува особено цинична картина на нарастването на такива заявки за влизане в Google, предполагайки, че Google популяризира своя инструмент като печеливш, позволявайки му да управлява проследяването, докато сайтовете печелят от това. На свой ред Google печели, защото след това може да ви показва точно насочени реклами, а уебсайтът или услугата на партньора се възползват, защото печелят от приходите от реклами. За да не забравяме, Google е съден за влизане на потребители в Chrome, ако използват браузъра, за да посетят уебсайт, собственост на Google, всичко това в името на удобството и бъдещето без парола.

Ако сте потребител на DuckDuckGo, актуализирайте приложението и разширенията на браузъра си, за да получите достъп до този нов режим.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

 

Тагове: