Компанията за възстановяване на данни CBL съобщава, че чиповете памет в най-новите microSD карти и USB памети са може би най-ненадеждните. Фирмата твърди, че в своята дейност открива все повече устройства с намалени чипове памет с премахнати имена на производители и дори USB памети, които използват преработена microSD карта, запоена на платката. CBL заключава, че преносимите флаш устройства страдат от все по-лошо качество.

"Когато миналата година отворихме дефектни USB стикове, открихме тревожен брой некачествени чипове памет с намален капацитет и премахнато лого на производителя от чипа. Явно изхвърлени и неразпознаваеми microSD карти също са запоени на USB флашка и се управляват с външния такъв на платката на USB флашката вместо с вътрешния контролер на microSD", обяснява Конрад Хайнике, управляващ директор на CBL Datenrettung GmbH.

CBL смята, че тези нискокачествени NAND флаш чипове вероятно са били произведени в надеждни компании като SanDisk и Samsung, но не са успели да преминат през контрол на качеството. Вместо да бъдат изхвърлени, те са били спасени и са попаднали на по-широкия пазар. Тези чипове не са напълно повредени, но CBL отбелязва, че са с намален капацитет за съхранение, което предполага, че намаляването на капацитета е причината, заради която са били спасени.

CBL дори предоставя снимки на три USB стика в своята дейност по възстановяване на данни. Името на производителя е било покрито с текст върху един от флаш чиповете, но може да бъде идентифицирано като SanDisk. На другите две показани памети обаче нямаше никакви имена или етикети. В единия от тях дори е използвана черна microSD карта, запоена към печатна платка - все по-често срещана тактика за евтино (и може би съмнително) производство на USB памети.

Според CBL повечето нискокачествени USB памети са били "промоционални подаръци", но някои са били "маркови продукти". Въпреки че това би трябвало да ни притеснява, CBL не уточнява какво счита за "марков" продукт. USB стиковете могат да бъдат под различни форми: безплатни, които може да получите (например като промоционален подарък, както казва CBL), обикновени стикове, които идват от марки, за които вероятно не сте чували, и модели, които са от популярни марки като SanDisk. Ако CBL твърди, че този вид флаш памет се намира дори в дискове от марки с разпознаваемо име, това би било голям проблем.

CBL също така определя технологията QLC като друг фактор, който засилва проблемите с надеждността, проявявани от тези преработени чипове. Всеки флаш чип се състои от клетки, като всяка клетка може да съхранява няколко бита. Първите NAND чипове можеха да съхраняват само по един бит на клетка и се наричаха single-level cell (SLC), което означаваше отлична производителност и надеждност, но по-ниска плътност на данните.

В крайна сметка производителите започнаха да увеличават броя на битовете в една клетка, за да увеличат обема на паметта, която може да се постави в един чип, но повече битове означаваха по-малка надеждност. Днес флаш чиповете от четири нива (QLC) предлагат най-високите битове на клетка и обикновено се използват за евтини дискове. CBL твърди, че комбинирането на некачествени флаш чипове с QLC памет изостря вече съществуващите проблеми с качеството, и компанията казва: "Не трябва да се разчита прекалено много на надеждността на флаш паметта".

В този доклад дори не е засегната опасността от USB памети, за които невярно се твърди, че имат капацитет от няколкостотин гигабайта, но може би имат само 16 GB или дори 8 GB. Тези устройства също така се конструират с помощта на техники, подобни на USB стиковете, за които CBL предупреждава, като например залепване на microSD карти към платка.

Снимка: Unsplash

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл