Според South China Morning Post, в Китай вече съществува напълно автоматизиран процес на клониране, захранван от изкуствен интелект и роботизиран капацитет, и очевидно работи перфектно. Всъщност, като лек удар върху репутацията на учените, за процеса се твърди, че захранваната от AI система е намалила драстично количеството грешки, наблюдавани по време на опити за ръчно клониране.

Създадена от изследователи в Колежа по изкуствен интелект към Университета в Нанкай, технологията - за която учените казват пред вестника, че е улеснила раждането на седем прасенца чрез сурогатна свиня майка, без никаква човешка намеса - може потенциално да доведе до това комерсиализирано клониране да стане норма.

Клонирането, което най-често се извършва чрез процеса ядрен трансфер на соматична клетка, е деликатно и отнема много време. Клетките лесно се нараняват и както човешката грешка, така и цялостния характер на практиката са основни пречки пред комерсиализацията.

Поне досега.

Един от изследователите, Пан Денгке, се оплаква пред SCMP, че дългите години прегърбени над микроскопични клетки, са довели до проблеми с гърба и автоматизацията може да облекчи част от болката.

„Нашата задвижвана от изкуствен интелект система може да изчисли напрежението в клетката и да насочи робота да използва минимална сила, за да завърши процеса на клониране, което намалява щетите на клетките, причинени от човешки ръце“, казва неговият колега Лиу Яоуей пред вестника.

Продоволствената сигурност като цяло е на първо място в дневния ред на китайския президент Си Дзинпин, а свинското е много важно в Китай. То е особено популярно в страната и индустрията все още се възстановява от огнището на африкански свински вирус през 2018-19 г., което засегна силно отрасъла. Според Ройтерс, загубите са довели до по-голяма нужда от внос и оттогава индустрията се стреми да си върне самодостатъчността.

Лиу казва пред SCMP, че се надява ефективната, автоматизирана практика на клониране да доведе до по-достъпни, висококачествени продукти, като същевременно ще подпомогне националните усилия за самодостатъчност.

Осигуряването на достъпна храна на по-голям брой хора със сигурност би било значителен плюс, но тъй като комерсиалното клониране все още не е масово, остава да се види цялата широта на неговото въздействие.

Снимка: Unsplash

Виж ощеСлед 500 години прочутата сибирска тундра може да е изчезнала

 

Тагове: