Winamp, популярният медиен плейър за Windows, ще бъде пуснат с отворен код по-късно тази година. Създателите му обявиха, че изходният код на приложението на Winamp за Windows ще бъде достъпен за разработчици от цял свят на 24 септември.

Winamp започва своя път преди две десетилетия под покрива на Nullsoft, когато е разработен съвместно от Джъстин Франкел и Дмитрий Болдирев. Той беше известен с лекия си дизайн, широката си персонализация и множеството плъгини за разширяване на функционалността на плейъра.

По-късно Nullsoft е продадена на AOL през 1999 г., а през 2014 г. е придобита от Radionomy (сега LLama Group). По това време имаше слухове, че Microsoft също води преговори с AOL за закупуване на Winamp и Shoutcast.

Макар че първоначално медийният плейър беше наличен за Windows и Macintosh (като MacAmp), сега той има и специални мобилни приложения за Android и iOS. През 2013 г. Nullsoft направи още един опит, като пусна ново приложение на Winamp за Mac OS.

Превръщането на Winamp в приложение с отворен код не е нова идея. Група разработчици започнаха кампанията Save Winamp през 2013 г., след като AOL обяви, че Winamp v5.66 ще бъде последната версия на медийния плейър. Тяхната петиция, публикувана в Change.org, беше подписана от над 12 000 души.

В публикацията в блога си Winamp обясни, че отваря кода, за да покани за сътрудничество разработчици, живеещи в различни части на света, които могат да допринесат със своята страст, опит и идеи, за да "помогнат за развитието на този емблематичен софтуер".

Мултимедийният плейър позволява на потребителите да допринасят директно за подобряване на продукта, а заинтересованите разработчици могат да се регистрират за инициативата на уебсайта на Winamp. Обърнете внимание, че съобщението не се отнася за приложенията на Winamp за други платформи като Android и iOS.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност

 

Тагове: