TikTok и WeChat ще бъдат премахнати в американските мобилни дигитални магазини в неделя, освен ако президентът Доналд Тръмп не се съгласи на сделка в последния момент. Съгласно забраната на министерството на търговията, потребителите в САЩ няма да могат да свалят приложенията за чат и видеосподеляне през нито един магазин за приложения на нито една платформа.

Администрацията на Тръмп твърди, че двете компании са заплаха за националната сигурност и предават потребителски данни на Китай.   

WeChat на практика ще спре да работи в САЩ от утре, докато на теория TikTok ще може да се ползва до 12-ти ноември, когато ще бъде забранено изцяло.

Представител на TikTok заяви, че компанията създател ByteDance е разочарована от решението, особено след като вече се е съгласила на безпрецедентни нива на допълнителна прозрачност заради притесненията на Тръмп. Гигантът Tencent, който притежава WeChat обяви, че правителственото решение е неприятно, но ще продължи разговорите с Вашингтон за постигане на дългосрочно решение. Анализатори предполагат бъдещи проблеми и за Epic и Fortnite, защото Tencent имат голямо дялово участие в компанията.

„TikTok е много популярно приложение и може би е възможно хората да останат щастливи, а в същото време да имаме нивото на сигурност, от което се нуждаем. TikTok и WeChat събират огромно количество потребителски данни, включително за локация, сърфиране и търсене“, казва Тръмп.  

Снимка: Pixabay

Виж още: Huawei Mate 40 може да е последният танц за мощния чипсет Кirin