Тази седмица правителството на Съединените щати под ръководството на президента Байдън обяви предстояща широкообхватна забрана на софтуера на Kaspersky. Kaspersky е най-известна със своите антивирусни програми за защита на машини с Windows, но има и няколко други вида програми и богата библиотека от приложения за Android. Най-популярното ѝ приложение за Android - VPN & Antivirus by Kaspersky - има над 100 милиона инсталации.

Ройтерс съобщава, че забраната ще бъде въведена на две вълни. Първо, новите продажби на продукти на Kaspersky ще трябва да бъдат преустановени в САЩ в рамките на 30 дни от официалното обявяване на забраната, което вероятно ще стане в близките дни. Това означава, че до края на юли софтуерът и лицензите на Kaspersky вече няма да се продават в САЩ. Втората вълна ще започне 100 дни след официалното обявяване на забраната, което вероятно ще бъде в края на септември. В този момент трябва да се прекрати всякакво използване на софтуер, лицензи и продукти с бял етикет с технология на Kaspersky под тях. Целта на 100-дневния срок е да се даде време на предприятията да инвестират в алтернативи на предложенията на Kaspersky.

Администрацията на Байдън не премълчава причините за въвеждането на тази забрана. Според министъра на търговията Джина Реймондо това се дължи на връзките на "Касперски" с Москва и на възможната заплаха за сигурността, която това представлява.

"Русия показа, че има капацитета и намерението да използва руски компании като Kaspersky, за да събира и използва личната информация на американците, и затова сме принудени да предприемем действията, които предприемаме днес", заяви Раймондо в разговор с репортери в четвъртък.

Раймондо посочва следното на всички, които в момента използват софтуер на Kaspersky:

"Вие не сте извършили нищо нередно и не подлежите на никакви наказателни или граждански санкции. Въпреки това бих ви насърчила по възможно най-категоричен начин незабавно да спрете да използвате този софтуер и да преминете към алтернативен, за да защитите себе си, данните си и семейството си".

Най-вероятно няма да има наказателни санкции за това, че американски потребители продължават да използват софтуера на Kaspersky на лични компютри и устройства.

Тази забрана е вторият случай, в който администрацията на Байдън настоява за премахване на продукт от САЩ поради връзките му с чуждо правителство. Преди това президентът Байдън обяви забрана на TikTok в САЩ, ако собственикът ByteDance - базиран в Китай - не се освободи от марката. ByteDance се бори срещу забраната в съда с мотива, че тя е противоконституционна.

Въпреки това, за разлика от случая с Kaspersky, Байдън дава много по-голяма свобода на действие на ByteDance, като забраната няма да влезе в сила преди 2025 г. Kaspersky обаче разполага с толкова кратък период от време, че е малко вероятно да успее да се противопостави ефективно. С други думи, трябва да планирате забраната на Kaspersky още сега, тъй като тя на практика е неизбежна.

Президентът Байдън е предполагаемият кандидат на Демократическата партия за президентските избори през 2024 г. Очаква се негов опонент да бъде бившият президент Доналд Тръмп, което ще повтори изборите през 2020 г. През 2016 г. беше разкрито, че президентската победа на Тръмп е била повлияна от Русия.

Това вероятно е поне част от причината, поради която Байдън сега действа бързо срещу Касперски. Ако се съди по графика, марката Kaspersky ще отсъства от Съединените щати по времето, когато изборите ще достигнат трескава фаза.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият в света биопроцесор, изработен от човешка мозъчна тъкан, използва милион пъти по-малко енергия