Ресторантите правят големи експериментални планове за роботи, които пържат, обръщат бургери, смесват напитки, готвят рамен, пекат пица, доставят ястия на посетителите и почистват мръсните съдове.

Недостигът на работници и инфлацията продължават да притесняват ресторантьорския бранш, въпреки че той се радва на рекордни продажби в САЩ.

На неотдавнашното голямо годишно изложение на Националната асоциация на ресторантьорите в Чикаго технологичните компании се включиха в продажбата на роботи, спестяващи труд.

Сред носителите на наградите на асоциацията за иновации в кухнята беше PizzaBot, който се хвали, че може „точно да доставя най-скъпите и трудоемки топинги“. Друг продукт е I-Robo2 - роботизирана машина за пържене, която може да приготвя по 30 ястия на час. А след това идва ред на Alpha Grill, който може да приготви 200 хамбургера на час - и след това да се почисти.

Бяха показани също автомат за рамен и робот с изкуствен интелект, който може автоматично да овкусява и опакова пържени картофи, картофки и пилешки пръчици.

Видяхме и Voglebot, който се обявява за автоматичен готвач „всичко в едно“, който може едновременно да приготвя пържени картофи, пилешки пръчици и т.н.

Дроиди, които влизат в трапезарията, за да сервират храната или да отнесат мръсните чинии обратно в кухнята, също бяха изложени на показ.

Примери за това са 4-метровият Dinerbot на Keenon, който има три тави за сервиране и може да носи до 88 кг, и Servi на Bear Robotics, който може да носи две тави и вана за използвани съдове.

Роботът за пържене I-Robo се използва в Япония, където една от най-големите вериги за китайска храна в страната разполага с два или три робота във всяка от кухните си, казва производителят TechMagic.

Със сензорен екран до купата за пържене се извежда меню с рецепти, които човекът може да следва, например пържен ориз или пиле със зеленчуци. Той подсказва на човека да постави съставките - олио, ориз, зеленчуци и т.н., някои от които са предварително измерени - в нагрятата купа.

Купата се върти, като смесва и загрява съставките, създавайки ястие за 2 - 3 минути. След като приключи, устройството се почиства.

Тези машини от първо поколение са готини и футуристични, но някои от тях са склонни към неизправности и други проблеми. Често те не са толкова ефикасни и ефективни, колкото човешките ръце и мозъци, които заместват.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI може да превърне в реалност 4-дневната работна седмица