„Хубавият“ дизайн е доста субективно понятие. Особено когато трябва да похарчим десетки хиляди за ново возило, е много важно то да хваща окото и да изглежда добре на пътя. Въпреки добрите им намерения производителите често създават модели, които заслужено носят големи загуби и се окичват с непрестижната титла „най-грозен автомобил“. Нашият списък е своеобразна „стена на срама“, демонстрираща най-странните и неугледни четириколесни превозни средства от близкото минало.

Pontiac Aztek

Pontiac Aztek се произвежда в периода между 2001 и 2005 година, като справедливо е определян за „чудовищен“ от автомобилните медии. Странната смес от SUV и спортен седан незаслужено попадна под светлините на прожекторите в известния сериал Breaking Bad, но за сметка на това уверено е на първо място в множество класации за грозни коли.

Снимка Alexander Migl

Fiat Multipla

Дори любителите на несъразмерните анимационни герои ще са в шок от „авангардния“ дизайн на Fiat Multipla. Автомобилът често е описван от автофеновете като „най-грозната кола, създавана някога“. Незнайно защо дизайнерите са разположили фаровете точно под предното стъкло, заради което Multipla подозрително прилича на жаба мутант. Дори водещият на Top Gear я нарича „болест“ в ефир. Fiat Multipla se произвежда между 1998 и 2004.

Снимка Fiat

Lexus SC 430

Дори марките, произвеждащи ексклузивно луксозни автомобили не са застраховани от провал. Lexus SC 430 е доказателство за това, защото возилото визуално напомня на самоходно биде. Ценителите на скъпи коли вероятно са си отдъхнали, като са подминали мощния кабриолет в автосалоните. Той е описван от Top Gear като „най-ужасната кола в света“. Моделът се е произвеждал между 2001 и 2005.

Снимка: IFCAR

Toyota Prius

И Toyota се вмъква в тази класация с хибридния си модел Prius. Веднага уточняваме, че това се отнася за фейс лифт модела, произвеждан след 2015 година. Според колегите от TopSpeed колата прилича на „рибка гупа с двойна гуша, която иска да изяде лицето ви“. Вероятно за дизайнерите грозният външен вид се компенсира от икономичността на автомобила.

Снимка: Mr.choppers

Nissan Juke

Автомобилният „джубокс“ уверено крачи към този списък, главно заради неубедителния си дизайн. Въпреки това, компактният SUV се продаде добре, което позволи на Nissan да обнови външния му вид през 2014 година. Авторитетният The Guardian описва колата като „сплескана, с жабешки очи и умилително грозна“.

Снимка: El monty

Hyundai Tiburon

В началото на новия век, докато Huyndai се опитваше да пробие на световния пазар, компанията рискува с промяната на един спортен автомобил – Tiburon. За много от феновете на колата, новият дизайн изглежда доста смешно, докато за Top Gear тя прилича на „чудовище с очи на насекомо…все едно изпълзяло от черната лагуна“. Huyndai очевидно са се смели последни, защото колата беше своеобразен хит, продала се в значителни бройки.

Снимка: El bicicletero

Chrysler PT Cruiser

Този модел на Chrysler определено поляризира мнението на автомобилните почитатели. Едната половина харесва ретро-агресивния му външен вид, докато за други колата прилича на кръстоска между смачкан миниван и надут като балон Chrysler Neon. Заради този фундаментален спор за качествата му, Chrysler PT Cruiser намира място в списъка ни.

Снимка: Charles01

Suzuki X-90

Понякога и автомобил може да изглежда като деформиран продукт, роден в резултат на вековно кръвосмешение. Точно такъв е случаят със Suzuki X-90. Базирано на грозника Sidekick, странното возило определено успява да го надскочи в класацията ни и да заеме едно от призовите места. X-90 е странна амалгама от не съвпадащи си автомобилни форми – предницата е подобна на малка японска икономична кола, задницата прилича на смален пикап, като за акцент е сложен спортен спойлер. Резултатът определено не е красив.

Снимка: Niels de Wit

Lamborghini Veneno

Понякога авангардният дизайн е нож с две остриета – балансът между естетическата красота и стиловия кошмар е много крехък. Veneno определено е успял със замах да го наруши. При представянето му по време на Женевското автомобилно шоу през 2013, журналистът Джон Хъфман от Edmund определи возилото на Lamborghini като „най-лошият италиански продукт след фашизма“. Колата е произведена само в 9 броя, като цената е била скромните 4.1 милиона долара.

Снимка: Alang 68

Снимки: Wikimedia; shutterstock