Неотдавна в Германия бе открита първата многофамилна къща, финансирана с публични средства, построена с помощта на технологията за 3D отпечатване.

Този проект, който се реализира в град Люнен в Северен Рейн-Вестфалия, бележи сливането на иновативни строителни методи със субсидии за обществени жилища. Според организацията на ООН "Хабитат" светът е изправен пред огромно предизвикателство. Строителите ще трябва да изграждат по 96 000 нови жилища на достъпни цени дневно, за да посрещнат около три милиарда души, които ще се нуждаят от подходящи жилища до 2030 г.

На този фон технологията за 3D принтиране се очертава като потенциално решение, което обещава да намали разходите и да ускори тежкия процес чрез автоматизация.

В този смисъл Люнен, разположен в Рурската област в Западна Германия, е на прага да приеме първата в Европа жилищна сграда за социални нужди, отпечатана на 3D принтер.

Жилищната сграда е проектирана да обхваща три етажа, всеки от които разполага с по два апартамента, което прави общо шест апартамента. Интересно е, че докато първите два етажа на сградата са създадени с помощта на 3D принтиране, последният етаж използва различен подход, като използва хибриден дървен метод на строителство.

За основите и филигранните плочи на сградата се използват традиционни строителни техники. Фасадата на първия и горните етажи ще запази оригиналната структура от печатен бетон, като подчертае уникалния дизайн и строителни методи. В същото време последният етаж ще бъде облицован със специализирани фасадни панели, което ще добави интригуваща смесица от материали към този напредничав проект.

Снимка: Cobod

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?