Китайските технологични гиганти Alibaba и Huawei са готови да задоволят местното търсене на чатботове с изкуствен интелект през следващите седмици.

След пускането на ChatGPT на OpenAI китайските потребители нямат търпение да се докоснат до технологията. Градове като Пекин обещаха да подпомогнат разработчиците, а академичните среди и частната индустрия отбелязаха напредък.

Разработеният от университета аналог на ChatGPT се срина само за четири часа под тежестта на огромен трафик. Междувременно версиите на частния сектор като ERNIE на Baidu имаха свои собствени проблеми - включително справяне с цензурата и проваляне на някои заявки.

Китайските медии съобщиха, че Alibaba ще стартира мащабен модел на 11 април по време на среща в Пекин. Планира се моделът за индустриални приложения да бъде представен на 18 септември. Alibaba отказа да потвърди тези дати. Съобщава се, че изследователският институт на Alibaba, DAMO Academy, работи по включването на широкомащабния модел в своя Tmall Genie - интелигентен високоговорител, който е дом на интелигентния личен асистент AliGeniе.

Твърди се, че китайските технологични гиганти Alibaba и Huawei са готови да задоволят местното търсене на генеративни чатботове с изкуствен интелект през следващите седмици.

Появиха се съобщения, че някои потребители на мрежата са тествали ранни копия. От 15 въпроса десет отговора са по-добри от тези на конкурентите. Критериите за определяне на този резултат не бяха разкрити.

От 2021 г. насам DAMO Academy е пуснала няколко версии на своя голям езиков модел. Alibaba е използвала 512 графични процесора за обучение на първия мултимодален голям модел M6 с 10 милиарда параметъра на големия модел. Официалното пускане на големия езиков модел на Alibaba ще се случи само дни след като Huawei дебютира със собствената си услуга за генеративен изкуствен интелект.

Главният учен по изкуствен интелект на Huawei, Ци Тиан, трябва да представи "Напредъкът и приложението на големите модели на Pangu" на 8 април на технологичната среща на върха за големи модели на изкуствен интелект, която се провежда в Ханджоу. Pangu е в процес на разработване поне от 2020 г., а моделът бе пуснат през април 2021 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Италия блокира ChatGPT заради проблеми със защитата на данните