Италианците може да нямат достъп до ChatGPT още дълго време. Италианският орган за защита на личните данни е наредил ChatGPT да бъде блокиран поради опасения, че OpenAI нарушава Общия регламент за защита на данните (GDPR) на Европейския съюз чрез своите практики за обработка на данни. Регулаторът твърди, че няма "правно основание" за масовото събиране на данни от OpenAI за обучение на модела на ChatGPT. Понякога неточните резултати също така показват, че генеративният изкуствен интелект не обработва данните правилно, твърди Гарантът. Длъжностните лица са особено загрижени за дефекта, при който миналата седмица изтекоха чувствителни потребителски данни.

Агенцията за данни също така твърди, че OpenAI не прави достатъчно за защита на децата. Въпреки че компанията твърди, че ChatGPT е предназначен за хора над 13 години, според длъжностните лица няма проверки за възрастта, които да попречат на децата да виждат "абсолютно неподходящи" отговори.

Регулаторът дава на OpenAI 20 дни, за да опише как ще се справи с проблемите. Ако компанията не се съобрази с това, я грози глоба в размер до 20 млн. евро (около 21.8 млн. долара), или максимум четири процента от годишния ѝ световен оборот.

OpenAI засега няма коментар. В политиката за поверителност на ChatGPT на компанията ясно се посочва, че обучителите могат да използват данните от разговорите, за да подобрят изкуствения интелект, но също така обобщават или анонимизират тези данни. Условията на OpenAI забраняват използването от деца под 13 години, докато в политиката се казва, че компанията не събира "съзнателно" лична информация от тези непълнолетни потребители.

Действията на Италия идват само ден след като изследователска организация с нестопанска цел подаде жалба до Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) с надеждата да замрази бъдещите версии на ChatGPT, докато OpenAI не изпълни насоките на агенцията за прозрачност, справедливост и яснота. Технологични лидери и експерти също призоваха за половингодишна пауза в развитието на изкуствения интелект, за да се решат етичните въпроси. Има опасения, че OpenAI няма достатъчно проверки на своите платформи и това сега може да доведе до забрана на национално ниво.

Снимка: Unsplash

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България