В продължение на много години Апофис е смятан за най-опасния известен астероид. Астрономите изчислиха, че има малък шанс той да удари планетата ни през 2029 г. или ако не успее - през 2036 г. По-прецизните наблюдения на орбитата му през годините показаха, че всъщност той ще се доближи до Земята на цели 40 000 км през 2029 г., но със сигурност ще ни пропусне - стига естествен сблъсък между Апофис и друг преминаващ обект да не промени орбитата му. Сега астрономите изчислиха какъв е този риск.

Тези, които се плашат от астероидите, трябва да знаят, че 335-метров обект като Апофис няма да ни изпрати по пътя на динозаврите. Той обаче би създал огромни разрушения и поради тази причина учените остават нащрек и любопитни за възможностите. На 13 април 2029 г. (да, петък, 13-и) Апофис ще се доближи само на 37 399 километра от Земята. Малко побутване от друг обект между сега и тогава може да създаде голямо отклонение в бъдеще. В края на краищата, когато мисията DART на НАСА пренасочи астероида Диморфос, тя демонстрира точно това (както и напълно промени формата му).

"Като се има предвид колко близо ще премине Апофис до Земята, съществува възможен риск отклонение от сегашната му траектория да приближи Апофис до сблъсъка с нас", казва в изявление съавторът Бенджамин Хаят, студент в университета Ватерло. "Хипотетично друг астероид, който се сблъсква с Апофис, може да предизвика такова отклонение, което ни мотивира да проучим този сценарий, колкото и малко вероятен да е той."

За да направят изследването, Хаят и водещият автор професор Пол Уигерт от Западния университет изчисляват траекторията на 1.3 милиона известни астероида в Слънчевата система. Те разглеждат как тези космически скали ще се движат през следващите няколко години, за да видят дали някоя от тях може да се приближи твърде близо до Апофис и дали ако това стане, Апофис ще бъде изпратен на по-опасен курс. За щастие резултатите показват, че вероятността това да се случи е нулева.

"Изчислихме траекториите на всички известни астероиди, като използвахме подробна компютърна симулация на нашата Слънчева система, и беше оценена възможността за такова малко вероятно събитие", казва Уигерт. "За щастие не се очакват такива сблъсъци."

И така, ние сме защитени от Апофис, но няма да спрем да го изучаваме. Всъщност в момента има мисия, която пътува, за да го проучи: OSIRIS-APEX, мисията, известна преди като OSIRIS-REx, която посети най-опасния известен астероид Бенну, донасяйки огромна проба от него, включително нещо, което никога не сме имали.

"Астероидът Апофис ни очарова още от откриването си през 2004 г.: той беше първата реална заплаха от астероид за нашата планета", казва Уигерт, член на Института за изследване на Земята и Космоса. "Дори и сега, когато знаем, че той е на път да ни пропусне със сигурност, астрономите остават бдителни. Това е астероид, който просто не можем да спрем да наблюдаваме."

Снимка: Unsplash

Виж още: Приложение от времето на Windows 95 се надсмива над очаквания супербъг Y2K38