От няколко месеца "Вояджър 1" на НАСА изпраща неразбираем код от повтарящи се 1 и 0, а експертите не могат да разберат как да поправят космическия апарат от разстояние 25 милиарда километра. Технологията на борда на сондата датира от 70-те години на миналия век, когато корабът е изстрелян за първи път.

Дистанционното, което използвате, за да заключвате и отключвате автомобила си, има повече технологии в себе си, отколкото "Вояджър 1", когато комуникира с НАСА. "Вояджър 1" и "Вояджър 2" бяха изстреляни с разлика от само 16 дни през лятото на 1977 г. и от началото на пътуването си са изминали милиарди километри от Земята.

През 47-те години на своята вярна служба "Вояджър 1" постигна някои революционни постижения и значително допринесе за историята на нашето познание за Космоса. Сондата е прелетяла покрай Юпитер, Сатурн и Титан (най-значимия спътник на Сатурн). "Вояджър 1" помогна на НАСА да научи повече за времето, магнитните полета и пръстените на двата газови гиганта и предостави първите подробни изображения на спътниците на Сатурн и Юпитер.

Това е най-отдалеченият от Земята обект, създаден от човека. През август 2012 г. "Вояджър 1" официално пресече хелиопаузата и навлезе в междузвездното пространство. Като още едно доказателство за нейната устойчивост и дълголетие през 2017 г. (40 години след изстрелването ѝ) за първи път от 1980 г. насам бяха тествани двигателите TCM (маневра за коригиране на траекторията) на сондата и те заработиха.

Космическият кораб е служил добре на НАСА по време на експлоатацията си, но изглежда, че пътуването скоро ще приключи. Въпреки всички усилия на учените от НАСА да възстановят комуникациите с "Вояджър 1" от 12 декември 2023 г. насам от апарата не са получени никакви данни, които да могат да бъдат разчетени.

Освен проблемите с комуникацията радиоизотопните термоелектрически генератори (RTG) на "Вояджър 1" скоро ще изчерпят мощността си, което ще направи апарата безполезен. Това обаче не означава, че НАСА се е отказала напълно от сондата. НАСА все още работи усърдно, за да намери решение на проблема с комуникацията. Екипът се е опитал да рестартира сондата от разстояние, но без резултат предвид остарялата технология на апарата. От средата на 70-те години на миналия век технологиите са изминали дълъг път.

Експертите на НАСА правят всичко възможно, за да се опитат да влязат в същата мисловна рамка като първоначалните разработчици, надявайки се да видят различно решение на проблема от друга гледна точка. През следващите няколко месеца НАСА ще продължи усилията си за съживяване на "Вояджър 1", но все повече започва да прилича на край за тази историческа реликва. Стаматиос Кримигис, астроном, който работи по мисията на "Вояджър 1" от самото начало, заяви, че "мотото ни дълго време беше "50 години или провал" и сякаш се приближаваме към това".

Снимка: NASA

Виж още: HONOR Magic6 Pro: новата магия (РЕВЮ)

Тагове: