Деветимата астронавти на космическата станция се преместиха за кратко в скачения си кораб за връщане късно в сряда (26 юни), тъй като сателит се разпадна в ниска околоземна орбита.

Екипажът на Експедиция 71 на Международната космическа станция (МКС) се отправи към трите си космически кораба, включително Boeing Starliner, малко след 02:00 ч. по Гринуич, според кратка актуализация на НАСА в X. Тъй като МКС следва часова зона, идентична с GMT, според Европейската космическа агенция астронавтите вероятно са били в периода на съня си, когато е станал инцидентът.

Процедурата е била "предпазна мярка", добавят от НАСА, като заявяват, че екипажът е останал в космическия си кораб само около час, преди да им бъде разрешено да напуснат кораба и станцията да възобнови нормалната си работа.

НАСА не уточнява кой сателит е свързан с инцидента, но същата вечер фирмата за сателитно наблюдение и откриване на сблъсъци LeoLabs идентифицира "събитие, генериращо отломки".

"Ранните индикации са, че от неработещ руски космически апарат, от Resurs-P1 [или] SATNO 39186, са паднали редица фрагменти", пише компанията в X.

Космическото командване на САЩ също съобщи за събитието с Resurs-P1, като посочи, че са генерирани над 100 парчета отломки, които могат да бъдат проследени. Военните заявиха, че не са наблюдавали непосредствени заплахи и продължават да извършват рутинни оценки на "сближаването". (Терминът се отнася до близкото приближаване на два обекта в орбита един към друг.)

Resurs-P1 стартира на 25 юни 2013 г. и работи до декември 2021 г. - след изтичане на очаквания му живот. Спътникът за наблюдение на Земята е бил използван за приложения, вариращи от отбрана до мониторинг на извънредни ситуации и селско стопанство, казва НАСА.

Количеството космически боклук в орбита като цяло предизвиква все по-голяма загриженост. По данни на SpaceTrack.org Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана (НОРАД) към днешна дата следи общо над 45 300 космически обекта. Това обаче не включва части, които не могат да бъдат проследени. Съюзът на загрижените учени (Union of Concerned Scientists) също така изброява 7560 оперативни спътника в орбита около Земята - цифра, която опровергава броя на неоперативните спътници, които не могат да бъдат контролирани.

НАСА работи съвместно с американските военни за наблюдение на района около МКС. Космическата станция обикновено получава задачата да се премести (ако има време), ако някакви проследяеми части с размер около 2 инча (5 см) попаднат в пространството около орбитата на МКС с формата на "кутия за пица". Според служители на агенцията тази кутия е с размери приблизително 4 на 50 на 50 километра, като МКС е в центъра.

Снимка: ESA

Виж още: Серията Pixel 9 се изправя срещу Genmoji на iPhone със свой ИИ редактор