Спонсорираните от определени държави кампании за хакване на производителите на ваксини срещу COVID-19 може да са по-често срещани, отколкото се смяташе досега. Според ZDNet, Microsoft е идентифицирала атака от три държави, насочени към седем фармацевтични фирми и изследователски центрове, включително такива в САЩ, както и Канада, Франция, Индия и Южна Корея. Софтуерният гигант не посочи целите, но заяви, че „мнозинството“ участват в разработването и изследванията на коронавирусната ваксина.

Съобщава се, че атаките най-вероятно идват от руската формация APT28, по-известна като Fancy Bear или Strontium, както и от базираната в Северна Корея Lazarus Group (известна още като Zinc) и нов екип на име Cerium. Fancy Bear използва метода „груба сила“ и опити за „масово въвеждане на пароли“, за да открадне идентификационни данни за влизане, докато Lazarus и Cerium се опират на опити за фишинг, за да се представят за служители на Световната здравна организация.



Microsoft заяви, че нейните продукти блокират повечето опити и че предлага помощ в случаите, когато хакерите са успели. Новината идва в момент, когато президентът на Microsoft Брад Смит призова страните от Парижкия форум за мир да декларират, че международното право защитава здравната индустрия и да внимават повече и да се справят по-добре с прилагането на този закон.

Както казва Стефан Соесанто от Швейцарския федерален технологичен институт пред ZDnet обаче, Microsoft може да не намери добронамерена аудитория. Много държави нямат легален ресурс за защита на здравеопазването, докато други не се интересуват от проблема или сами помагат на хакерите. Засега може да се наложи изследователите на ваксини да разчитат на собствената си защита, за да защитят чувствителните медицински данни срещу кражба.  

Снимка: shutterstock

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?