Немската компания BioNTech и щатският и партньор Pfizer обявиха, че резултатите от третата фаза на тестовете са показали, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 има ефективност от 90%. Това е първият в света доклад, който показва успешни резултати от широкомащабни изпитания на подобни ваксини. Според него учените не са открили данни за негативни ефекти върху хората, използвани като опитни зайчета. Също така се предполага, че имунизиращият ефект ще е дълготраен.

„Ние трябва да сме по-оптимистично настроени, че нашата ваксина ще има дълъг положителен ефект върху хората“, заяви Угур Сахин, собственик на BioNTech за Reuters.

Първите резултати показват, че нашата ваксина се бори успешно с COVID-19 и предотвратява потенциалната инфекция“, обяви шефът на Pfizer Алберт Бурла.

Те предупреждават, че продължителността на защитата може да варира и вероятно ваксината няма да е налична за имунизация преди края на годината.

Над 43 500 доброволци са взели участие в тестовете, които са започнали в края на юли. Двете компании обявиха, че вече са готови да подадат документи за одобрение пред американските власти. Според законите там ваксина с ефективност над 50% успешно получава разрешение за употреба. Припомняме, че Pfizer и BioNTech имат подписан договор със САЩ за 1.95 милиарда долара за доставката на 100 милиона дози от ваксината. Договорени са количества и за ЕС, Великобритания, Канада и Япония. За да се спести време, тя вече се произвежда, като се очаква до края на годината да бъдат произведени 50 милиона дози, достатъчни за ваксинацията на 25 милиона човека. Според Pfizer до края на 2021 от поточните линии ще излязат 1.3 милиарда ваксини.

Според Уилям Шафнер, експерт по заразите в университета Вандербилт, показаната ефективност е страхотна, защото повечето учени са очаквали такава между 70 и 75%.

Позитивните резултати са посрещнати от световните борси с оптимизъм, като акциите на двете компании скочиха с 6% за Pfizer и 18% за BioNTech.

Хубавите новини определено развълнуваха и повечето европейци, като немският министър на здравеопазването Йенс Спан обяви, че ЕС ще изчака с одобрението на ваксината, докато няма по-обширни проучвания върху дълготрайните ефекти от инжектирането. Той заяви още, че е радостен от позитивните новини, но добави, че немското правителство не иска да прави напразни обещания и да пусне прибързано продукт на пазара. Според Спан ваксина против коронавирус ще бъде налична в Европа в първото тримесечие на 2021.

Снимки: shutterstock

Виж още: PlayStation 5 – скорост, мощ и светло бъдеще (РЕВЮ)