Изследователите на Disney са разработили система с изкуствен интелект, която изглежда прави много по-лесно актьорът да изглежда по-млад или по-възрастен в сцена. Докато художниците все още ще могат да правят ръчни корекции, за да се уверят, че ефектът изглежда възможно най-реалистичен, AI инструментът може да се погрижи за по-голямата част от тежката работа. Твърди се, че на AI отнема само пет секунди, за да приложи ефектите на стареене към един кадър.

Манипулацията на подмладяване или състаряване на актьор обикновено е скъп и трудоемък процес, който изисква артистите да преминат през сцената кадър по кадър, за да променят ръчно външния вид на героя. В миналото са правени опити за автоматизиране на процеса с невронни мрежи и машинно обучение. Изследователите на Disney отбелязват, че въпреки че могат да работят добре за неподвижни изображения, други системи "обикновено страдат от загуба на лицева идентичност, лоша разделителна способност и нестабилни резултати в следващите видео кадри". Те твърдят, че тяхното решение предлага "първия практичен, напълно автоматичен и готов за производство метод за манипулация на стареене на лица във видео изображения".

Екипът пише в статия, че би било невъзможно да се обучи невронната мрежа FRAN (face re-aging network) върху набор от данни на реални хора. Това би изисквало двойки изображения, показващи субект със същото изражение на лицето, поза, осветление и фон на две различни и известни възрасти. Вместо това изследователите създават база данни от няколко хиляди произволно генерирани лица. Те състаряват отново тези синтетични лица, използвайки съществуващи инструменти за стареене на машинно обучение, след което подават резултатите от този процес във FRAN.

Невронната мрежа може да анализира снимка на главата и да предвиди кои части от лицето ще бъдат засегнати от стареенето, и след това прилага ефекти като бръчки или изглаждане на кожата като слой върху оригиналното лице. Изследователите твърдят, че този подход позволява на FRAN да състари отново изпълнителя, като неговата идентичност и външен вид остават непокътнати дори когато главата или лицето им се движат или осветлението се променя в кадър. За разлика от други методи FRAN също не изисква допълнителна стъпка за подравняване на лицето.

Има много причини, поради които Disney биха искали да разработят такъв инструмент. Това би могло да намали натоварването на артистите с визуални ефекти и да ускори процеса, от една страна. В допълнение към подпомагането на продукции без бюджети за суперхитове за състаряването или подмладяването на техните актьори това може да помогне за запазване на нарастващите бюджети под контрол. Значителна част от бюджета на The Irishman, който според докладите е бил около 200 милиона долара, е отишъл да направи Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши да изглеждат по-млади.

Disney намалява възрастта на изпълнителите в собствените си проекти, особено с Марк Хамил в Star Wars. Когато Харисън Форд се завърне като Индиана Джоунс следващото лято, той също ще изглежда малко по-млад, отколкото сте свикнали да го виждате – поне за началната поредица. Новият инструмент за манипулиране на възрастта на Disney трябва да ускори дейността на художниците на ефектите, така че те да отнемат години от лицата на такива изпълнители в бъдеще.

Снимка: Disney

Виж още: Тонове човешки боклук замърсяват Марс след 50 години проучвания