Хората изследват повърхността на Марс повече от 50 години. Според Службата на ООН за въпросите на Космоса държавите са изпратили 18 създадени от човека обекта на Марс в рамките на 14 отделни мисии. Много от тези мисии все още продължават, но през десетилетията на изследване на Марс човечеството е оставило след себе си много отломки на повърхността на планетата.

В средата на август 2022 г. НАСА потвърди, че марсоходът Perseverance е забелязал парче боклук, изхвърлен по време на кацането му - този път заплетена мрежа. И това не е първият път, когато учени откриват боклук на Марс. Това е така, защото там има много такъв.

Отломките на Марс идват от три основни източника: изхвърлен хардуер, неактивен космически кораб и катастрофирал космически кораб.

Всяка мисия до повърхността на Марс изисква модул, който защитава космическия кораб. Този модул включва топлинен щит, когато корабът преминава през атмосферата на планетата, и парашут и оборудване за кацане, така че да може да се приземи меко.

Корабът изхвърля части от модула, докато се спуска, и тези части могат да се приземят на различни места на повърхността на планетата - може да има топлинен щит на едно място и парашут на друго. Когато тези отломки се разбият, те могат да се разпаднат на по-малки парчета, както се случи по време на кацането на марсохода Perseverance през 2021 г. След това тези малки парчета могат да бъдат разнесени наоколо поради марсианските ветрове.

През годините са открити много дребни, носени от вятъра боклуци - като мрежестия материал, намерен наскоро. По-рано през годината, на 13 юни, марсоходът Perseverance забеляза голямо, лъскаво термично одеяло, вклинено в някои скали на 2 километра от мястото, където марсоходът кацна. Както Curiosity през 2012 г., така и Opportunity през 2005 г. също се натъкнаха на отломки от своите спускаеми апарати.

Деветте неактивни космически кораба на повърхността на Марс съставляват следващия тип отломки. Тези кораби са спускаемият модул Марс 3, спускаемият апарат Марс 6, спускаемият апарат Viking 1, спускаемият апарат Viking 2, марсоходът Sojourner, бившият изгубен спускаем апарат Beagle 2, спускаемият модул Phoenix, марсоходът Spirit и последният починал космически кораб, марсоходът Opportunity. Предимно непокътнати, те може да се считат за исторически реликви, отколкото за боклук.

Износването оказва своето влияние върху всичко на марсианската повърхност. Някои части от алуминиевите колела на Curiosity са се счупили и вероятно са разпръснати по следите на марсохода. Някои от отпадъците са целенасочени, като когато Perseverance пусна свредло на повърхността през юли 2021 г., което му позволи да смени ново, непокътнато свредло, за да може да продължи да събира проби.

Разбитите космически кораби и техните части са друг важен източник на боклук. Най-малко два космически кораба са се разбили, а още четири са загубили контакт преди или непосредствено след кацането. Безопасното спускане до повърхността на планетата е най-трудната част от всяка мисия за кацане на Марс - и невинаги завършва добре.

Когато съберете масата на всички космически кораби, които някога са били изпращани на Марс, получавате около 9979 килограма. Извадете теглото на действащия в момента кораб на повърхността - 2860 кг - и оставате с 7119 килограма човешки боклуци на Марс.

Снимка: NASA/JPL-Caltech

Виж още: 16 полезни хакa за умния ви телевизор, за които не подозирате