На всеки 36 милиона години морският живот процъфтява с появата на нови видове, а тектоничното надигане е косвената причина за това, установиха нови изследвания. Дълбокият анализ на фосилните и геоложките записи разкрива промяна на морското равнище, която се случва в отговор на 36-милионен цикъл на тектонично движение.

Екипът, ръководен от геолога Сала Булила от Сорбоната, установява, че това нарушава редица екосистеми, което води до борба на много видове - и до разцвет на нови, които запълват появилите се нови екологични ниши.

"От гледна точка на тектониката 36-милионният цикъл бележи промени между по-бързото и по-бавното разпространение на морското дъно, което води до циклични промени в дълбочината на океанските басейни и в тектоничното прехвърляне на вода в земните дълбини", казва геологът Дитмар Мюлер от Университета в Сидни.

"Това от своя страна е довело до колебания в заливането и пресъхването на континентите, като периодите на обширни плитки морета са благоприятствали биоразнообразието."

Внимателният преглед на фосилните записи показва, че биоразнообразието не е ясна, равномерна константа. Вместо това то се колебае драматично в мащаби от десетки милиони години, прекъсвано от събития на измиране и поява на нови видове.

Това, което не е било ясно, е какво стимулира тези промени; дали всяко събитие е уникално само за себе си, или има основен механизъм, който ги свързва.

Изследването на Булила и екипа му е резултат от щателен анализ на множество геоложки данни от последните 250 милиона години, съчетан с компютърни симулации и моделиране с помощта на софтуер за тектонична визуализация, наречен GPlates.

Земната кора никога не е неподвижна. Тя се състои от отделни тектонски плочи, които постоянно се движат и рециклират. Местата, където тектонските плочи се срещат под океана, са известни като зони на субдукция; там водата се засмуква дълбоко под мантията, за да бъде изхвърлена по-късно чрез вулканична дейност.

Освен това тектоничните движения могат да доведат до разстилане на морското дъно, тъй като плочите се отдалечават една от друга. И двата механизма могат да предизвикат промени в морското равнище за дълги периоди от време.

В своите данни и симулации изследователите откриват цикъл от 36 милиона години в разнообразието на морския живот... и това съвпада с цикъла, открит в данните за тектоничните процеси, морското равнище и едромащабните скални пластове за същия период от време.

Според тях тези открития представляват убедително доказателство, че промените в морското равнище, предизвикани от тектоничните цикли на Земята, играят ключова роля в циклите на биологичното разнообразие и формирането на екосистемите.

"Това изследване оспорва досегашните идеи за причините, поради които видовете са се променяли през дълги периоди от време", казва Мюлер.

"Циклите са с продължителност 36 милиона години поради редовните модели в начина, по който тектонските плочи се рециклират в конвектиращата мантия - подвижната част на дълбоката Земя, подобна на гореща, гъста супа в тенджера, която се движи бавно."

В историята на Земята има и други задействащи фактори, които могат да стимулират биоразнообразието. Например екипът открива и доказателства за цикъл на биоразнообразието от 62 милиона години. Това може да е било предизвикано от промени в нивата на въглероден диоксид, но трябва да бъде проучено допълнително, казват изследователите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Слънчевите бури се увеличават, но не се притеснявайте от интернет апокалипсис