Компанията за хуманоидни роботи Figure преговаря за набиране на 500 млн. долара в мащабен кръг на финансиране, ръководен от две от най-големите имена в технологичния сектор. Според хора, запознати с преговорите, Microsoft и OpenAI ще ръководят инвестиция, която може да оцени Figure на близо 1.9 млрд. долара.

Съобщава се, че Microsoft ще инвестира приблизително 95 млн. долара, докато OpenAI обмисля да допринесе с 5 млн. долара. Ако сделката се осъществи, Figure ще се превърне в един от най-високо оценените стартъпи за изкуствен интелект в световен мащаб. Компанията последно привлече финансиране от 70 млн. долара през 2023 г. при оценка от над 1 млрд. долара.

Основана през 2022 г., Figure работи по разработването на сръчни и безопасни хуманоидни роботи. Първият ѝ робот, Figure 01, е предназначен за извършване на работа, която е твърде опасна за хората, като например строителство и гасене на пожари. Компанията вярва, че нейната роботизирана технология може да помогне за справяне с недостига на работна ръка в различни индустрии.

Новата инвестиция ще позволи на Figure AI да разшири значително дейностите си в областта на научноизследователската и развойната дейност. Понастоящем в компанията работи екип от над 150 робототехници и инженери от дисциплини, включващи машинно инженерство, компютърно зрение и машинно обучение. Figure се надява в крайна сметка да внедри своите роботи в търговската мрежа, за да генерира приходи.

С нарастващия интерес и инвестиции от големи играчи индустрията на роботиката е в подем. Само през миналия месец друг голям играч, подкрепеният от OpenAI 1X, набра 100 млн. долара за своите роботи. Конкуренти като Xiaomi и Tesla на Илон Мъск също развиват технологиите за хуманоидни роботи.

Първият хуманоиден робот на Xiaomi, който се нарича CyberOne, беше представен през 2022 г. Китайската компания твърди, че роботът има подобрено зрение и способност да разпознава човешки емоции. Той може да имитира човешки движения благодарение на скоростта си на реакция в реално време.

От друга страна хуманоидният робот Optimus на Tesla за пръв път се разхожда по сцената през 2022 г. Вчера Мъск сподели видеоклип в X, показващ окончателната версия на робота, с думите: "Излизам на разходка с Оптимус".

Снимка: Figure

Виж още: Мобилните игри изкарват повече от РС и конзолните, взети заедно