До момента изглеждаше, че Google и Facebook ще използват две различни техники, за да доставят интернет от небето. Google с Project Loon и Facebook с амбициите си за използване на дронове. Но късно снощи стана ясно, че Google е купила Titan Aerospace, компанията, която Facebook се канеше да придобие, според последните слухове.

Според The Wall Street Journal, екипите на Titan Aerospace и Project Loon ще заработят заедно, за да изпреварят с една крачка конкурентите от Facebook. Но служителите на Titan Aerospace ще си останат в Ню Мексико в рамките на съществуващото ръководство.

 

"Titan Aerospace и Google споделят дълбок оптимизъм за потенциала на технологиите, които ще подобрят света, в който живеем. Все още се в началото, но атмосферните сателити биха могли да ни помогнат да осигурим интернет достъп до милиони хора и да помогнем за решаването на други проблеми, включително и помощ при бедствия и щети на околната среда като обезлесяването", споделиха от Google.

 

Въпреки това придобиване от Google, Facebook не е вън от играта, в намерението си да достави интернет до най-далечните кътчета на света. Миналият месец, социалната мрежа се сдоби със собствен екип за развитие на безпилотните самолети, чрез закупуване на компанията Ascenta, която разработва летящи платформи, захранвани със слънчева енергия и предназначени да останат във въздуха в продължение на дълъг период от време.

Докато законосъобразността на използването на безпилотни самолети за търговски цели в момента е в режим на задържане в Съединените щати, което може да направи тестването трудно, Федералната авиационна администрация се надява през 2015 година да осигури регулаторна рамка. От своя страна Titan Aerospace вече са заявявали, че техните безпилотни самолети ще могат да доставят скорости на интернет до 1Gb/s, за срок до пет години, до най-отдалечените провинциални местности.


Добрата новина тук е, че тъй като Google и Facebook имат наистина сериозни намерения да направят интернет достъпен навсякъде по света, то от конкуренцията между тях ще спечели най-вече потребителя. Разбира се няма да се учудим и ако скоро научим, че и други компании са започнали да разработват подобни проекти.