Хавайската обсерватория Мауна Лоа току-що засне зловещ знак за темповете на глобалното затопляне. Атмосферните нива на въглеродния диоксид, който затопля планетата, не просто са на път да достигнат поредния си рекорд през тази година - те се увеличават по-бързо от всякога според последната серия от 66-годишни наблюдения.

През март нивата на въглероден диоксид са били с 4.7 частици на милион по-високи от тези година по-рано, което е най-големият годишен скок, измерван някога в лабораторията на Националната океанска и атмосферна администрация на върха на вулкана на Големия остров на Хаваите. А от януари до април концентрацията на CO2 се е увеличила по-бързо, отколкото през първите четири месеца на която и да е друга година. Данните от Мауна Лоа се използват за създаването на кривата на Килинг - графика, която ежедневно изобразява глобалната концентрация на въглероден диоксид в атмосферата, проследявана от Океанографския институт „Скрипс“ към Калифорнийския университет в Сан Диего.

В продължение на десетилетия концентрацията на CO2 в Мауна Лоа през месец май е чупела предишни рекорди. Но неотдавнашното ускоряване на концентрацията на CO2 в атмосферата, надхвърлящо рекордното увеличение, наблюдавано през 2016 г., е може би по-зловещ сигнал за неуспешните усилия за намаляване на глобалните емисии на парникови газове и вредите, които те нанасят на климата на Земята.

„CO2 не само продължава да се увеличава в атмосферата - той се увеличава все по-бързо“, казва Арлин Андрюс, климатолог в Лабораторията за глобален мониторинг на NOAA в Боулдър, Колорадо.

Исторически силният климатичен модел Ел Ниньо, който се разви миналата година, е основна причина за скока. Но този метеорологичен модел само прекъсна съществуващата тенденция, при която глобалните въглеродни емисии се увеличават, въпреки че емисиите на САЩ намаляват, а ръстът на глобалните емисии се забавя.

Скокът „не е изненадващ“, казва Ралф Килинг, директор на Програмата за CO2 в института „Скрипс“, „защото ние също изгаряме повече изкопаеми горива от всякога“.

Нивата на въглероден диоксид естествено се променят през всяка година. В Мауна Лоа те достигат своя връх през април и май, след което намаляват до август и септември. Това следва цикъла на растеж на растенията в северното полукълбо: те растат и отделят въглерод през летните месеци, а през есента и зимата го освобождават, когато умират и се разлагат.

Веднъж попаднал в атмосферата, CO2 остава там в продължение на стотици години, като действа като одеяло, задържащо топлината. Това одеяло непрекъснато се сгъстява, откакто хората превърнаха материали, които някога са били плътни хранилища на въглерод - най-вече нефт и въглища - в гориво за изгаряне. Това означава, че всяка година през май кривата на Килинг достига нови височини, образувайки нов връх, подобен на пила.

Графиката се появява, когато Чарлз Дейвид Килинг, бащата на Ралф Килинг, започва да записва атмосферните концентрации на CO2 на върха на вулкана Мауна Лоа в края на 50-те години на миналия век. Това е първият опит за продължително измерване на затоплящия планетата газ и помага на учените да предупредят за реалността на засиления парников ефект, глобалното затопляне и неговото въздействие върху планетата.

Всеки годишен максимум предизвикваше нова тревога за непрекъснатата възходяща тенденция на кривата - доближаваща 427 частици на милион при последните измервания, което е с повече от 50% над прединдустриалните нива и най-високото ниво от поне 4.3 милиона години според NOAA. За първи път нивата на CO2 в атмосферата надхвърлиха 400 частици на милион през 2014 г. През 2016 г. учените заявиха, че е малко вероятно нивата да паднат отново под този праг по време на живота дори на най-младите поколения.

От тази година насам емисиите на въглероден диоксид, свързани с потреблението на изкопаеми горива, са се увеличили с 5% в световен мащаб.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz