Можем да кажем, че океаните на Земята са в голяма степен непознати, особено когато се замислим колко неизследвани са и колко малко знаем за обитаващите ги създания. Друг изумителен факт за океана са неговите необятни дълбочини. Оказва се, че е доста трудно да си представим в съзнанието си реалните измерения на тези водни басейни, поради което един YouTube канал е направил анимация, за да ни ги покаже.

Анимацията беше споделена в платформата преди повече от година и показва в детайли до каква стойност достига океанската дълбочина. Но видеото не спира дотук; то също така демонстрира дълбочината на различни езера и дори предлага забележителности от реалния живот, за да ви помогне да разберете колко дълбоко достига водата под повърхността на Земята.

Можете сами да разгледате анимацията във видеото по-долу. Анимацията е създадена от Алваро Грасия Монтоя и е качена в канала на MetaBallStudios в YouTube. Този канал има много други анимации, които помагат да се покажат перспективите на други неща в света – като възрастта на Вселената и други. Това е полезно, ако искате да видите по-добре колко дълбоки са океанските дълбини.

Както отбелязахме по-горе, голяма част от океана все още е мистерия за човечеството. Не само че продължаваме да откриваме странни морски създания, но инженерите проектират нови начини за нас да изследваме тези океански дълбини, като новата безжична камера на MIT, която работи без батерии.

Но гледката на чистата дълбочина на океана, показана в това ново видео, е поразителна. Хипнотизиращо е да си помислим колко дълбоки са някои от тези места. Той също така взема предвид самия размер на планетата, която наричаме дом, и нейната масивна кора. И сякаш това количество океан не е достатъчно, учените смятат, че вътре в Земята има и друг океан.


Снимка: Unsplash

Виж още: Откриха древна ДНК отпреди 1 милион години в Антарктика