Според нов център по роботика в Пекин "скоро" в домовете на обикновените хора може да се появят роботи от типа хуманоид. Очаква се роботите, които използват изкуствен интелект и наподобяват формата на човешкото тяло, да дадат тласък на Китай в технологичната му война със САЩ.

Досега съществуващият от месеци център за роботика Beijing Humanoid Robot Innovation Centre е предоставил минимална информация за последния си проект за пускане на прототип на хуманоиден робот с общо предназначение. Той обаче увери, че роботът ще бъде създаден "скоро", съобщава South China Morning Post.

Очаква се машините да допълнят намаляващата работна сила на Китай, тъй като огромната икономика се стреми да надгради двигателите на растежа си с нови технологични "производителни сили".

Неназован източник от Пекинския център за иновации в областта на хуманоидните роботи заяви пред Beijing Youth Daily: "Мечтата на всяка компания за производство на хуманоидни роботи е да въведе хуманоидни роботи в хиляди домакинства".

Това се случва на фона на продължаващата ожесточена технологична война на Китай със САЩ и в момент, когато Китай е изправен пред сериозни демографски предизвикателства, включително бързо застаряващо население, както и пред криза на пазара на недвижими имоти.

Съобщава се, че центърът е създаден в края на миналата година и включва както частни, така и държавни производители на роботи.

Източник, описан като "отговорно лице", заяви, че водещи експерти и изследователи от роботизираната индустрия в центъра се стремят да създадат "обща технологична платформа, платформа за обществени услуги и регулаторни стандарти за индустрията на хуманоидните роботи".

Той добавя: "В бъдеще хуманоидните роботи могат да навлязат в автомобилостроенето, производството на 3C (компютри, комуникации и потребителска електроника) и други области, като по този начин ще подобрят допълнително нивото на индустриалното производство".

Съществуват опасения, че хуманоидните роботи могат да се превърнат в още един вид "разрушителна иновация" - като компютрите, смартфоните и превозните средства, използващи нова енергия. Китай обаче се надява да превърне сектора на хуманоидните роботи във "важен нов двигател на икономическия растеж" до 2027 г. според китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии.

Хуманоидните роботи на Центъра са технологично съчетание на изкуствен интелект и нови материали и Китай се надява да направи страната по-самостоятелна и конкурентоспособна спрямо САЩ.

Американски фирми като Tesla и подкрепяната от OpenAI Figure вече работят върху хуманоидни роботи.

Роботът Optimus на Tesla, чийто прототип беше представен през септември 2022 г., се очаква да бъде масово произвеждан след три до пет години за 20 000 долара (16 000 паунда).

Понастоящем Китай е вторият по големина притежател на патенти за хуманоидни роботи с 1699 след Япония, според доклад от ноември на Изследователския институт на People's Daily Online. Миналата година Министерството на промишлеността и информационните технологии обяви плановете си за масово производство на хуманоидни роботи - производство на около 500 робота на 10 000 работници - до 2025 г.

То вярва, че роботите ще бъдат полезни за индустрии като здравеопазване, услуги за дома, селско стопанство и логистика.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz