Като изследва мозъчната активност на човека, изкуственият интелект (ИИ) може да създаде песен, която съответства на жанра, ритъма, настроението и инструментариума на музиката, която човекът е чул наскоро.

Преди това учените са "реконструирали" други звуци от мозъчната дейност, като например човешка реч, птича песен и конско цвилене. Малко изследвания обаче са се опитвали да пресъздадат музика от мозъчни сигнали.

Сега изследователите са създали базиран на изкуствен интелект конвейер, наречен Brain2Music, който използва данни от мозъчни изображения, за да генерира музика, наподобяваща кратки откъси от песни, които човек е слушал, когато мозъкът му е бил сканиран. Те описват конвейера в статия, публикувана на 20 юли в базата данни за предпечатни публикации arXiv, която все още не е рецензирана.

Учените са използвали мозъчни сканирания, които преди това са били събрани чрез техника, наречена функционален магнитен резонанс (фМРТ), която проследява притока на богата на кислород кръв към мозъка, за да се види кои региони са най-активни. Сканирането е извършено от петима участници, които са слушали 15-секундни музикални клипове, обхващащи различни жанрове, включително блус, класическа музика, кънтри, диско, хип хоп, джаз и поп.

Използвайки част от данните от мозъчните изображения и клиповете на песните, изследователите първо обучават програма с изкуствен интелект, за да намерят връзки между характеристиките на музиката, включително използваните инструменти и жанра, ритъма и настроението, и мозъчните сигнали на участниците. Настроението на музиката е определено от изследователите с помощта на етикети като щастлив, тъжен, нежен, вълнуващ, гневен или страшен.

ИИ беше персонализиран за всеки човек, като създава връзки между уникалните модели на мозъчната му активност и различните музикални елементи.

След като бил обучен върху подбрани данни, ИИ можел да преобразува останалите, невиждани досега данни от мозъчни изображения във форма, която представя музикалните елементи на оригиналните клипове на песните. След това изследователите подават тази информация към друг модел на ИИ, разработен по-рано от Google, наречен MusicLM. Първоначално MusicLM е разработен за генериране на музика от текстови описания, като например "успокояваща мелодия на цигулка, подкрепена от изкривен китарен риф".

MusicLM използва информацията, за да генерира музикални клипове, които могат да се слушат онлайн и доста точно наподобяват оригиналните откъси от песни - въпреки че изкуственият интелект е уловил някои характеристики на оригиналните мелодии много по-добре от други.

В крайна сметка целта на тази работа е да се изясни как мозъкът ни обработва музиката.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кое печели повече - продуктите или услугите на Apple?