Съоснователят на компанията, чийто подводен апарат се взриви по време на посещение на дълбоководното място, където се намират останките на "Титаник", обръща поглед към звездите.

Гийермо Сьонлайн, който през 2009 г. основава OceanGate заедно с починалия Стоктън Ръш, разкри плановете си за изграждане на колония, която ще се намира в атмосферата на планетата Венера - и търси 1000 души, които да живеят там.

Сьонлайн напусна OceanGate през 2013 г., като запази миноритарен дял във вече закритата компания. Той обаче отдавна се интересува от комерсиализацията на Космоса. И подхожда към нея с агресивен график като се надява до 2050 г. да изпрати тези хора на Венера.

Това ще бъде трудно. Температурата на повърхността на Венера е 466 С, а налягането е приблизително същото като на 900 метра под повърхността на океана. В статия от 2008 г. в Universe Today обаче се изказва теория, че районът на 50 км над планетата може да е по-подобен на Земята и потенциално да поддържа плаващ град. (Трябва обаче да се направи нещо по отношение на сярната киселина в атмосферата и липсата на кислород, се отбелязва в статията.)

Сьонлайн обаче не е обезкуражен, като казва пред Business Insider: "Мисля, че това е по-малко амбициозно от това да поставим един милион души на марсианската повърхност до 2050 г. ... Мисля, че е и много осъществимо". Той обаче не дава подробности как планира да постигне това.

Привличането на хора за това пътуване може да се окаже предизвикателство след трагедията в OceanGate, при която загинаха петима души. Въпреки това Сьонлайн обича да инвестира в компании, които изпреварват възможностите. Целта, казва той, е да се помогне на човечеството да излезе от пределите на Земята.

"Мисля, че още от 11-годишен съм се стремял да помогна за превръщането на човечеството в многопланетен вид", казва той. "Имах тази повтаряща се мечта да бъда командир на първата марсианска колония... Забравете за OceanGate. Забравете за "Титаник". Забравете Стоктън. Човечеството може да е на прага на голям пробив и да не се възползва от него, защото ние като вид ще бъдем затворени и изтласкани обратно в статуквото."

Снимка: Unsplash

Виж още: Първата в историята частна мисия до Венера се отлага поне до 2025