Нов алгоритъм с изкуствен интелект за първи път в историята е открил астероид убиец, който ще прелети край Земята - и това няма да е последният.

Известен като HelioLinc3D, алгоритъмът, създаден специално за все още строящата се обсерватория "Вера Рубин" в Северно Чили, вече е идентифицирал един "потенциално опасен астероид" или PHA, който човешките очи са пропуснали, както съобщава New York Times.

Наречен 2022 SF289, дългият около 182 метра астероид ще се доближи до Земята на 240 000 километра, което е около половината от разстоянието до Луната (т.е. малко прекалено близо за удобство). Сравнително малкият размер на този астероид прави алгоритмичното му откриване още по-безпрецедентно, тъй като (както се отбелязва в доклада) астероидите под 170 метра са както по-трудни за откриване, така и способни да унищожат цели градове или държави, ако се сблъскат със Земята.

Добрата новина е, че този астероид няма вероятност да удари нашата планета скоро. Но способността на изкуствения интелект да го открие - след като хората, които управляват финансираната от НАСА система за последно предупреждение за астероиди със земно въздействие (ATLAS), са го пропуснали - е абсолютно голям проблем. Особено като се има предвид, че обсерваторията "Рубин" все още дори не е разгърнала пълния си потенциал.

Гигантското огледало и камерата на обсерваторията скоро ще могат да правят снимки на почти цялото нощно небе, и то на всеки три нощи. Това е огромно количество данни, които трябва да се пресеят, и без алгоритмичната помощ на програми като HelioLinc3D би било невъзможно дори за огромен екип от хора да уловят всичко.

Докато конвенционалните телескопи се нуждаят от четири изображения на нощ, за да открият окончателно астероиди, "Рубин" и HelioLinc3D се нуждаят само от две и както се отбелязва в доклада, дори не е необходимо тези две изображения да са направени в последователни нощи.

Като се има предвид колко мощна е комбинацията от наблюдател и алгоритъм, без дори да е завършена, тя несъмнено ще промени правилата на играта. Вземете пример от астрономката от Кралския университет в Белфаст Мег Шваб, привърженик на технологията, която не е работила по нея и която заяви пред New York Times, че алгоритъмът ще открива не само астероиди, но и "всички движещи се обекти", които прелитат през нощното ни небе.

"Това ще пренапише Слънчевата система", заяви Шваб - и като се има предвид този смел първи пример, това вероятно не е хиперболично изказване.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места